Подвійний стаж

Доброго дня!

Згідно ст. 60 ЗУ "Про Пенсійне забезпечення" робота в палаті інтенсивної терапії терапевтичного відділення стаціонару зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі?

Дякую.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Нагадаємо, що питання права на пенсію за вислугу років працівникам охорони здоров’я врегульовано законами України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) та «Про пенсійне забезпечення» (далі – Закон 1788), іншими нормативними актами, такими як:
• Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років (далі – Перелік909),
• довідник кваліфікаційних професій працівників Випуск 78 «Охорона здоров’я», затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України (далі – наказ 117),
• переліки закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою в закладах охорони здоров’я, затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я (далі – наказ 385).
Пенсії за вислугу років призначають у разі звільнення з роботи, що дає право на цю пенсію. Право на неї мають працівники охорони здоров’я за наявності спеціального стажу від 25 до 30 років на посадах, передбачених у Переліку 909. Основним документом, який підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.
Періоди роботи, які враховували в стаж для призначення таких пенсій до 2004 року (часу набрання чинності Закону 1058), зараховують у порядку і на умовах законодавства, що діяло раніше.Постановою Кабміну від 17.12.2012 р. № 1181 внесено зміни в Перелік 909, згідно з якими слова «санітарно-епідеміологічні заклади» замінено на слова «установи з проведення лабораторних та інструментальних досліджень і випробувань Держсанепідслужби та територіальні органи Держсанепідслужби (щодо працівників, які не є державними службовцями)». Таким чином, роботу в санітарно-епідеміологічних закладах на посадах лікарів та середнього медичного персоналу (незалежно від найменування посади) зараховують у стаж, який дає право на пенсію за вислугу років.Під час роботи в деяких медичних закладах працівники охорони здоров’я мають пільги з обчислення стажу. Наприклад, у подвійному розмірі рахують стаж роботи в лепрозорних та протичумних, психіатричних, інфекційних закладах (відділеннях) (зокрема й з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД), у патологоанатомічних та реанімаційних відділеннях лікувальних закладів. Право на пільгове обчислення стажу мають працівники незалежно від найменування посад. До того ж період перебування осіб, які працюють у згаданих закладах, у частково оплачуваній відпустці у зв’язку з доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку та в додатковій відпустці без збереження заробітної плати у зв’язку з доглядом за дитиною до досягнення нею шести років зараховують у стаж роботи в одинарному розмірі.
У разі якщо заклад охорони здоров’я належить до таких, у яких період роботи зараховують у подвійному розмірі, треба врахувати, що за наказами, що діяли раніше, у реанімаційній службі закладів охорони здоров’я існували: відділення (групи) анестезіології-реанімації, відділення реанімації та інтенсивної терапії, палати для реанімації та інтенсивної терапії. Згодом, 1997 року, відповідно до наказу МОЗ № 303, було здійснено реорганізацію анестезіологічної служби й створено: відділення анестезіології для інтенсивної терапії, анестезіологічні групи, відділення інтенсивної терапії загального профілю, відділення анестезіології з ліжками (палатами) для інтенсивної терапії, вузькоспеціалізовані відділення інтенсивної терапії.
Зважаючи на те, що основні завдання відділення анестезіології та відділення анестезіології-реанімації ідентичні, період роботи працівників в анестезіологічних відділеннях до затвердження наказу МОЗ від 08.10.1997 р. № 303 обчислюють у подвійному розмірі в разі відсутності в медичному закладі окремого відділення реанімації.Існує офіційно затверджений Перелік особливо небезпечних, небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб (наказ МОЗ від 19.07.1995 р. № 133). Їх лікуванням займаються в інфекційних відділеннях. До таких відділень належать і відділи з боротьби з особливо небезпечними інфекціями санітарно-епідеміологічних станцій (СЕС). Працівники цих відділів здійснюють заходи у вогнищах особливо небезпечних інфекцій: чуми, холери, СНІДу, туляремії, сказу, сибірки, бруцельозу тощо, виконують роботи з культурами збудника цих інфекційних хвороб. Цим працівникам передбачено надбавку за тривалість безперервної роботи залежно від стажу роботи в цьому відділі, надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер роботи.
У стаж роботи в подвійному розмірі зараховують періоди роботи медичних працівників, які працюють у шкірно-венерологічних диспансерах, відділеннях, кабінетах, палатах з хворими на патології, зазначені в наказі МОЗ № 133. Цей факт підтверджують довідкою закладу охорони здоров’я.Згідно з наказом МОЗ № 303, у складі лікувально-профілактичних закладів створено вузькоспеціалізовані відділення інтенсивної терапії (токсикологічне, сепсису, кардіологічне та інші).
Таким чином, період роботи в палаті для інтенсивної терапії опікового відділення обласної лікарні (вузькоспеціалізованого відділення з ліжками (палатами) для інтенсивної терапії) зараховують у страховий стаж у подвійному розмірі.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860