злісне ухиленя 164КК

27.12.2016

доброго дня. прийняли нову редакцію КК- якщо заборгованість перевищує 3 міс, то це вже є підставою для притягнення до відповідальності. у мене заборгованість 9.000 при щомісячному платежі 1.100. І прокуратура,і міліція відкрили і закрили провадження- кажуть злочину немає. Проблема з боржником з 2009 року. працює за кордоном, офіційно, суд в ухвалі встановив, що в 13 році боржник заробив 3.600 євро за кордоном, що з 11 по 13 офіційно працював, але в ДВС про це не повідомив (повинен платити 1/3 від доходу, зараз рахують 1/3 по середній) Відмову свою що міліція, що прокуратура нічим не пбгрунтувала, просто написали - немає злочину. Чи це правильно, щоб вони нічого не пояснювали? Які нові підводні камені тут, що дійсність знову суперечить написаному?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго вечора, Оля. В примітці до ст.164 КК України вказано:

У статтях 164 і 165 цього Кодексу під злісним ухиленням від сплати коштів на утримання дітей (аліментів) або на утримання непрацездатних батьків слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.

Тобто не тільки потрібна наявність факту заборгованності у розмірі, що сукупно складає сумму виплат за три місяці, а й повинні бути дії, спрямованні на невиконання рішення: зміна місця проживання, приховання доходів, інші дії.

Ухилення від сплати аліментів і ухилення від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей утворюють цей склад злочину лише у випадку, коли воно є злісним. Поняття злісності належить до оціночних категорій і має бути визначено у кожному конкретному випадку. Визнання судом ухилення злісним повинно бути належним чином вмотивовано у вироку. Про злісний характер ухилення можуть свідчити тривалість ухилення, продовження ухилення після попередження про необхідність виконання свого обов'язку та можливість кримінальної відповідальності з боку судді чи державного виконавця, неодноразові звернення потерпілого чи інших осіб до винної особи з цього приводу тощо.

Не може визнаватися злісним ухилення від сплати аліментів чи злісним ухилення від утримання дітей, яке хоча і тривало значний проміжок часу чи мало систематичний характер, але було вимушеним з боку особи, на яку такий обов'язок покладено законом чи рішенням суду. До таких випадків слід відносити несплату аліментів особою через неможливість знайти роботу, через хворобу, невиділення із сімейного бюджету коштів, необхідних для придбання одягу неповнолітній дитині чи для лікування непрацездатної дитини у зв'язку з їх відсутністю тощо.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.

доброго вечора, так в моєму випадку боржник виїхав за кордон, встановлено в суді, що мав оф.заробіток за 3 місяці- 3.600 євро, а це - 104.000 грн, тобто 34.000 грн в місяць! а не хоче платити 1\3 від середньої по місту - 1.100 грн.Щомісячно платить за кордоном іпотеку - по 600 євро/міс.Всі ці документи в поліції і прокуратурі, вони всі - офіційні, здобуті за суд запитом.Що ще потрібно прокуратурі? мені виплачують держдопомогу - за 3 роки виплатили практично 30.000грн, тобто сім"я живе за межею бідності, з держбюджету гроші виплачують, а прокуратурі це байдуже?



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]