Застосування статті

Чи можна застосовувати ст 631 цку якщо є накладна на товар за 27 жовтня, було 2 спрощені закупівлі які були відмінені по відсутності пропозиції а договір ще не укладено

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Оксано! Для відповіді на Ваше питання необхідно отримати більше інформації. Ви здійснили постачання товару без укладання договору? Поясніть будь-ласка більш детально ваше питання.

З повагою,

Марценюк Вадим

Зв'язатися з юристом
Марценюк Вадим, місто Київ
Телефон:0938835576
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Від 250 грн./год.

У Замовників іноді виникає запитання, чи можна застосовувати статтю 631 ЦКУ при закупівлях Прозорро.Насправді ми можемо одразу надати відповідь на це питання. Положення статті 631 ЦКУ можна застосувати тільки в договорах, що укладаються за результатами проведення переговорної процедури закупівлі (з підстав, що визначені пунктами 2, 4, 5 частини другої статті 40 Закону).

А в договорах, що укладаються за результатами конкурентних процедур закупівель та переговорної процедури закупівлі (згідно з пунктами 1, 3, 7 частини 2 статті 40 Закону) не можна встановити, що умови договору застосовуються до відносин між контрагентами, які виникли до його укладення.

Але давайте поглянемо на обгрунтування, чому саме так.Договір про закупівлю - господарський договір, що укладається між Замовником і Учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару (пункт 6 частини першої статті 1 Закону). Детальніше про договір та його умови Ви можете прочитати за посиланням: Умови договору про закупівлю, строки укладення та оприлюднення договору

Згідно з частиною першою статті 41 Закону договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексу України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом. Відповідно до частини третьої статті 631 Цивільного кодексу України сторони можуть встановити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення.

Ураховуючи, що рішення, дії або бездіяльність замовника можуть бути оскаржені суб’єктом оскарження, зважаючи при цьому на можливість відмови переможця торгів підписати договір про закупівлю, а також відміну замовником торгів чи визнання їх такими, що не відбулися, з підстав, передбачених Законом, а також з урахуванням особливостей, визначених Законом, під час проведення тендера, за результатами якого укладається договір про закупівлю застосування положень частини третьої статті 631 Цивільного кодексу України у такому договорі про закупівлю не є можливим.

Водночас переговорна процедура закупівлі застосовується замовником як виняток у разі наявності умов, визначених пунктами 2, 4, 5 частини другої статті 40 Закону, які передбачають укладання договору про закупівлю товарів, робіт або послуг, що можуть бути надані (поставлені/виконані) тільки певним суб’єктом. Тому, сторони можуть встановити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення у зазначених випадках. Тобто мова йде про ті випадки, коли Замовник не мав альтернативного постачальника.

З роз'ясненням даної ситуації Ви також можете ознайомитись на Інфоресурсі Мінекономіки

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860