Родинні стосунки, та невнесення в заповіт.

09.11.2020
Розділ: Наследство

Син тривалий час, а саме більше 10 років постійно проживав з батьком але на данному житловому проміщенні не був прописаний, та внесений в заповіт. Батько при повторному одруженні, а саме в 2015 році склав заповіт, де все майно заповів своій новій дружині не вписавши рідного сина в заповіт тим самим позбавивши такого на право на спадщину. Підскажіть будь-ласка чи існує в укваіні закон який регулює це питання. Дякую.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Анатолій, доброго дня.

Повідомляю Вам наступне.

Спадкодавець (відповідно до книги Цивільного Кодексу "Спадкове право") має право змінювати заповіт за своїм бажанням (відповідно змінювати спадкоємців).

Але у відповідності до статті 1241 Цивільного Кодексу України існують деякі виключення, які дозволяють отримати частку у спадщині незалежно від змісту заповіту :

Право на обов'язкову частку у спадщині

1. Малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка). Розмір обов'язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

2. До обов'язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов'язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця.

3. Будь-які обмеження та обтяження, встановлені у заповіті для спадкоємця, який має право на обов'язкову частку у спадщині, дійсні лише щодо тієї частини спадщини, яка перевищує його обов'язкову частку.

Для детальної консультації звертайтесь особисто. На все добре!

Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]

Доброго дня! Якщо син повнолітній та працездатний, та є заповіт на дружину, то син нічого не успадковує.

Зв'язатися з юристом
Малик Олександр Володимирович, місто Вінниця
Телефон:+38 (096)-109-76-08
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультація від 300 грн.
Вдячність приймається на карту ПриватБанку
5457 0822 2444 4039 або на картку Mоnobank 5375 4141 2160 3210



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860