Конфлікт з сусідами

Чи мають право провести сусіди другого поверху каналізаційну трубу по стіні сусідів першого поверху? Якщо квартира приватизована!

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Віталію!

Відповідно до ч. 2 ст. 382 Цивільного Кодексу України, власникам квартир у багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання, яке обслуговує більше однієї квартири; споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані в будинку.

Кожна багатоповерхівка є спільним майном усіх власників квартир у ній.

Що в багатоповерховому будинку належить кожному власнику квартири:

дах та технічні приміщення під дахом;

ліфтова шахта і механізми;

сміттєпровід (у разі небажання користуватися внутрішнім сміттєпроводом власники квартир в будинку можуть відмовитися від нього і укласти договір з компанією, що займається вивозом сміття, яка встановить свої контейнери);

сходи і сходові майданчики;

зовнішня стіна і несучі стіни;

допоміжні приміщення (на праві сумісної власності й під’їзд, місце вахтера та інші приміщення будинку також належать мешканцям – за рішенням ОСББ вони можуть бути, зокрема, здані в оренду);

магістральні комунікації (тобто всі труби, котли, каналізаційні та інші стояки – спільна власність мешканців будинку);

підвал і фундамент;

прибудинкова територія

Відповідно до статті 383 Цивільного кодексу України:

1. Власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім'ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.

2. Власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для використання як єдиного цілого, - за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.

Отже, проведення труби по стіні Вашої квартири без погодження із Вами є порушенням Ваших прав. Для детальної консультації звертайтесь особисто.

Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860