Охорона лісу

22.10.2020

Чи можна брати у лісі продукцію, тобто дрова без всяких документів? Яка стаття і детальніше???

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго ранку, Богдане! Повідомляю Вам наступне по суті Вашого запитання та практики реалізації лісового законодавства України:

Відповідно положень статті 67 Лісового кодексу збір мертвих стовбурів дерев або їх частин потребує спеціального документу – лісорубного квитка. Він видається постійними лісокористувачами, в основному це лісогосподарські підприємства. Несанкціонована рубка сухостою кваліфікується за ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка” і передабачає штраф у розмірі для громадян від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 255-510 грн.відповідно і на посадових осіб - від сімдесяти п’яти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Без спеціального дозволу (лісового квитка) можна збирати тільки лісову підстилку листя, хвою, дрібні гілочки, опалу, кору та ін.

Виникає слушне питання: чому в лісі лежить стільки, здавалося б, нікому не потрібної деревини, яка пропадає, гниє, а простий селянин, якому вона справді необхідна, не може її взяти?

Це пов'язано із тим, що лісогосподарські підприємства не мають права дозволяти населенню самостійно без лісорубного квитка заготовляти дрова (сушняк, вітровал, тощо), але якщо на законодавчому рівні ці питання певним чином будуть врегульовані, зауважень ні в лісників, ні у поліцейських не виникатиме.

Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]

Не можна. Потрібен спеціальний дозвіл.

Зв'язатися з юристом
Малик Олександр Володимирович, місто Вінниця
Телефон:+38 (096)-109-76-08
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультація від 300 грн.
Вдячність приймається на карту ПриватБанку
5457 0822 2444 4039 або на картку Mоnobank 5375 4141 2160 3210



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]