Робочий час

21.10.2020

Згідно Ст. 51 КЗпПУ скорочена тривалість робочого часу може встановлюватись за рахунок власних коштів на підприємствах і в організаціях для жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю.

Запитання. Я мати двох дітей 4 та 6 років, на скільки максимально мені можна просити про скорочену тривалість робочого часу (год.) щоб забирати дітей з школи та садочка

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, пані Ірино! Повідомляю Вам наступне:

Підприємствам і організаціям надано право встановлювати за рахунок власних коштів скорочену тривалість робочого часу для жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда.

При цьому частиною четвертою ст. 51 не зазначено наявності певної кількості дітей віком до 14 років.

Встановлення за колективним договором скороченої тривалості робочого часу жінкам, які мають дітей до 14 років або дитину-інваліда, за рахунок власних коштів підприємства відповідає і ст. 9-1 Кодексу, якою надано право підприємствам, установам, організаціям за рахунок власних коштів встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників.

Це стосується також і скороченого робочого часу, який може бути встановлений для будь-якої категорії працівників.

Більш того, при укладенні колективних договорів підприємства можуть встановлювати для всіх працівників меншу норму тривалості робочого часу, ніж передбачено законодавством, однак за загальним правилом робочий час становить не менше 36 годин на тиждень.

Якщо є запитання, звертайтесь в особистому порядку! На все добре!

Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860