Питання по використанню земель житлової та громадської забудови

17.10.2020

Які є підстави та порядок виникнення і припинення права власності та права користування землями житлової та громадської забудови?

Які є права та обов’язки власників та користувачів земельних ділянок із земель житлової та громадської забудови?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Добрий вечір. По суті Вашого запитання повідомляю наступне.

Відповідне роз'яснення міститься у Листі Державного агенства земельних ресурсів України від 10.05.2012 № 7095/17/6-12 "Про надання роз'яснення щодо земель житлової та громадської забудови" :

Згідно із частинами першою та другою статті 120 Земельного кодексу України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Таким чином, після переоформлення права власності на об'єкт нерухомого майна (жилий будинок, будівля чи споруда) його власник набуває право на оформлення права власності чи користування земельною ділянкою для обслуговування того об'єкта нерухомості, який належить особі на праві власності.

Також слід зазначити, що згідно із статтями 38 та 39 Земельного кодексу України до земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об'єктів загального користування.

Використання земель житлової та громадської забудови здійснюється відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням будівельних норм, державних стандартів і норм.

У випадку необхідності консультації - звертайтесь особисто.

На все добре!

Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860