Земельний податок

07.10.2020

Добрий день.Я ФОП, сімейне фермерське господарство ,є платником єдиного податку 4 гр.

об'єктом оподаткування є рілля.Моя податкова Слов'янська ГУ ДПС у Донецькій оласті нарахувала мені податок за землю згідно ПКУ ст.297,1 підпункт 4.Це так? 07.10.2020

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Людмила.

То яке запитання до нас?

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT

Найкраща відповідь

Законом від 10.07.2018 р. №2497 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» передбачені значні новації в діяльності та оподаткуванні фермерів, зокрема щодо можливості ФОП бути фермером – платником єдиного податку 4 групи.

Раніше сільгосптоваровиробником могла бути тільки юридична особа, зараз це також і фермери – ФОП, які відповідають нижче наведеним умовам (ст. 291.4 ПКУ):

  • провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону «Про фермерське господарство»;
  • здійснюють виключно вирощування, відгодовування с/г продукції , збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;
  • провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;
  • не використовують працю найманих осіб;
  • членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени сім`ї у визначенні ч. 2 ст. 3 Сімейного кодексу;
  • площа сільськогосподарських угідь та /або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше 2-х гектарів, але не більше 20 гектарів.ФОП – платник єдиного податку 4 групи самостійно обчислює суму податку і не пізніше 20 лютого поточного року подає податкову декларацію.

    Об’єктом оподаткування є площа сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду, що перебуває у власності або користуванні, в т.ч. на умовах оренди.

    Сплачується податок щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового звітного кварталу, у розмірах:

    • у I кварталі – 10%;
    • у ІІ кварталі – 10%;
    • у ІІІ кварталі – 50%;
    • у ІУ кварталі – 30%.

    Вперше подати декларацію слід протягом 20 календарних днів з дня подання заяви на обрання (перехід) на 4-у групу, а сплатити єдиний податок – протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, в якому відбулося обрання (перехід). Надалі сплата відбувається у вищезазначеному порядку.

    Отже, поряд із умовами перебування підприємців на загальній системі оподаткування та спрощеній, яка застосовується підприємцями з урахуванням обмежень граничного розміру доходу, на сьогодні у ФОПів є можливість перейти до 4-ї групи платників єдиного податку, розмір якого не залежить від суми отриманого доходу.

    Тож, підприємці – сільськогосподарські товаровиробники мають вибір і самі можуть прорахувати та визначитися, яку систему оподаткування чи групу платників єдиного податку їм обрати та які податки сплачувати.Базою для сільгоспЄПоподаткування є:

    а) ріллі, сіножаті, пасовища і багаторічні насадження — нормативна грошова оцінка одного гектара відповідних сільгоспугідь;Ставки сільгоспЄП установлені п. 293.9 ПКУ у відсотках до бази оподаткування, тобто до нормативної грошової оцінки одного гектара відповідних категорій земель.

    Стати платником сільгоспЄП можна тільки з початку звітного року. А ось можливість переходу із середини року ПКУ не передбачена.

    Для того, щоб перейти в єдиноподатники групи 4, достатньо не пізніше за 20 лютого поточного звітного рокуподати пакет документів (п.п. 298.8.1 ПКУ):

    загальну податкову декларацію на поточний рік за всією площею земділянок, з яких стягується податок, — в орган ДФСУ за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

    звітну податкову декларацію на поточний рік окремо за кожною земельною ділянкою — в орган ДФСУ за місцем розташування такої земділянки;

    розрахунок сільгоспчастки — в органи ДФСУ за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок;

    відомості про наявність земділянок — в органи ДФСУ за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.Сплачують податок щокварталу протягом 30 календарних днів після звітного кварталу в процентовці, зазначеній у п.п. 295.9.2 ПКУ.

    Сільгоспники — платники ЄП групи 4 звільнені від сплати (п. 297.1 ПКУ):

    1) податку на прибуток;

    2) земельного податку за ділянки, які використовують для сільгосптоваровиробництва;

    3) рентної плати за спеціальне використання води.

    Окрім звільнення від сплати частини податків, перевагою сільгоспЄП є відносно не високі (порівняно з податком на прибуток) ставки податку. Між тим розмір сільгоспЄП не прив’язаний до результатів діяльності аграрія. Тому він вигідний для (1) високорентабельних ФГ або (2) для тих, кому в сільгоспдіяльності достатньо невеликої ділянки землі, адже сільгоспЄП розраховується від розміру земділянки.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]