Розтаможка авто

В листопаді 2020р. Хочемо заїхати в Україну зі Словаччини і розтаможити авто. Питання: скільки часу в нас є на розтаможку без штрафу за переміщення авто на євро номерах транзитних? Сьогодні почули, що штрафують всіх євро бляхерів на 170000 грн. Чи є в нас 30 днів на розмитнення, чи треба відмовитися взагалі від придбання та ввезення авто в Україну? Є якийсь закон на який можна спертися?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

почали діяти закони №8487 та №8488 щодо розмитнення авто на іноземних номерах та змін в Митному кодексі України.Авто може бути заявлене в режимі «імпорт» особою, яка не перетинала митний кордон, якщо будуть подані документи, що підтверджують право власності цієї особи на транспортний засіб, або право (доручення) ним розпоряджатись.Якщо громадянин вирішив ввозити легковий автомобіль, то подання попередньої митної декларації та гарантування сплати митних платежів є обов’язковими. У такому випадку застосування грошової застави є тільки одним із видів забезпечення сплати митних платежів, хоча можуть бути обраними й інші види гарантування.

Грошова застава як обов’язковий вид гарантії застосовується тільки у випадку транзитного переміщення резидентом України транспортного засобу, що знаходиться на постійній реєстрації за межами України.Документами, що підтверджують вартість придбаного громадянином автомобіля, є :

  • договір купівлі-продажу;
  • інвойс;
  • банківські або інші платіжні документи;
  • експортна декларації;
  • довідкова інформація щодо вартості аналогічних транспортних засобів у країні експорту.

У цих документах повинні бути зазначені дата продажу, номер шасі (рами), кузова (або ідентифікаційний номер), номер двигуна автомобіля, його модель, рік виготовлення, а також ім’я та прізвище особи, якій продано автомобіль.За наявності підстав вважати, що заявлено недостовірну вартість або у разі відсутності вищевказаних документів, митниця ДФС визначає вартість автомобіля самостійно.Теоретично громадянин може спробувати самостійно заповнити митну декларацію та подати необхідні документи (законодавством це не забороняється).

Втім, Державна фіскальна служба рекомендує звернутись до митного брокера – кваліфікованого спеціаліста, оскільки законодавством передбачено, що транспортні засоби декларуються із заповненням митної декларації, порядок заповнення якої потребує спеціальних знань та певного програмного забезпечення. Крім того, паперова митна декларація повинна обов’язково супроводжуватись її електронною копією.

Невірне заповнення митної декларації може призвести до низки неприємностей (аж до складання протоколу про порушення митних правил).Митне оформлення здійснюється у будь-якій митниці України, але з обов’язковим пред'явленням авто. Рішення про проведення митного огляду приймає посадова особа митниці з урахуванням вимог Митного кодексу.Якщо після сплати штрафу транспортний засіб, ввезений в режимі транзиту або тимчасового ввезення, продовжує перебувати на території України, є підстави вважати, що цей автомобіль продовжує перебувати в Україні з порушенням митного законодавства.

Новим Законом передбачено, що, не зважаючи на сплачений раніше штраф, добровільна сплата коштів в розмірі 8500 грн (яка не є штрафом), є обов’язковою при оформленні в режим імпорту транспортного засобу, щодо якого порушено строки та умови режимів транзиту чи тимчасового ввезення.У випадку якщо громадянином прийнято рішення про ввезення автомобіля (легковий автомобіль, код 8703 за УКТ ЗЕД), то подання попередньої митної декларації та гарантування сплати митних платежів є обов’язковими. У такому випадку застосування грошової застави є тільки одним із видів забезпечення сплати митних платежів, хоча можуть бути обраними й інші види гарантування.

Грошова застава як обов’язковий вид гарантії застосовується тільки у випадку транзитного переміщення резидентом України транспортного засобу, що знаходиться на постійній реєстрації за межами України.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Одразу після купівлі автомобіля слід зв'язатися з митним брокером і почати попередню процедуру розмитнення.

Звісно, обрати конкретного брокера і домовитись з ним необхідно заздалегідь, ще в Україні. Договір у такому разі не підписується, гроші наперед сплачувати теж ніхто не вимагає. Йдеться про рамкову попередню домовленість.

Лише після придбання машини, коли уже відомі її технічні характеристики і на руках є техпаспорт, брокеру надсилається весь пакет документів разом із персональними даними власника. Для цього підійде будь-який мессенджер.Робота митниці влаштована таким чином, що без послуг брокера не обійтися: вони мають доступ до спеціального програмного забезпечення. Вартість послуг брокера становить 100-400 дол.

Брокер розраховує повну вартість розмитнення і надсилає реквізити митниці для сплати.

Переказати кошти можна онлайн (Приват 24, Монобанк). Після сплати брокер надсилає номер попередньої декларації. Без нього не пропустять через прикордонний митний пункт.Автомобілі з українською та іноземною реєстрацією після перевірки документів одразу пропускають. Ті, хто везуть авто для розмитнення, затримуються довше. Для таких транспортних засобів тут окрема черга та окрема стоянка.Вийти з пункту митного контролю можна, але для цього потрібно написати заяву на ім'я начальника митного посту, залишити документи на авто та ключі. Прикордонники контролюють наявність дозволу на вихід.Щоб остаточно оформити розмитнення, потрібно приїхати до заздалегідь визначеного у попередній декларації митного посту.

Законодавство дозволяє розмитнити автомобіль у будь-якому пункті без прив'язки до місця реєстрації Щоб заїхати на територію, потрібно написати заяву, що водій погоджується сплатити за послуги митниці і приймає правила. Усе, що вам потрібно, — зайти на прийом до митного інспектора, щоб внести в базу інформацію та дочекатися оформлення автомобіля. Послуги митниці коштують 1 020 грн. Умови на цьому митному пункті значно кращі, ніж на прикордонному. Автомобіль уже розмитнений, але номерні знаки досі словатськ Для їх заміни потрібно отримати сертифікат відповідності.Записуємося у загальну електронну чергу в ДП "ДержавтотрансНДІпроект".Після цього залишиться лише зареєструвати автомобіль у сервісному центрі МВС та отримати українські номерні знаки. Вартість такої послуги — 581 грн. Так приблизно проходе розмитнення

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 9
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]