Доплата до заробітної плати

Чи має право статистик медичний отримати доплату з 01.09.200року по 31 грудня 2020року

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Для відповіді на нього звернемося до розд. І Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю, затвердженого наказом МОЗ від 25.12.92 р. № 195 (далі — наказ № 195). Так, нормами цього розділупередбачено, що фахівець з економічною, економіко-статистичною, статистичною і інженерно-економічною освітою, який закінчив економічний, статистичний, інженерно-економічний факультет вищого навчального закладу, може займати посаду лікаря-статистика, у тому числі керівника підрозділу обліку і медичної статистики.

Проте слід ураховувати п. 1 примітки до розд. I і ІІ цього Переліку: до роботи на посадах лікарів допускаються фахівці, які отримали спеціальну підготовку у вищих навчальних закладах і звання лікаря-фахівця з конкретної спеціальності (для лікарів) або мають сертифікат, що дає право обіймати посаду лікаря-фахівця (для фахівців з немедичною освітою).Відповідно до наказу МОЗ «Про подальше удосконалення атестації лікарів» від 19.12.97 р. № 359 (у редакції наказу МОЗ від 02.10.2015 р. № 650) лікарем-фахівцем з однієї із спеціальностей, передбачених Переліком лікарських посад у закладах охорони здоров’я, затвердженим наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385, може бути:

— лікар, який закінчив інтернатуру, магістратуру, клінічну ординатуру або аспірантуру, за цією спеціальністю і має сертифікат лікаря-фахівця;

— особа, яка у встановленому законодавством порядку допущена до медичної практики, пройшла курси спеціалізації або стажування, має необхідну теоретичну і практичну підготовку за своєю спеціальністю і володіє сучасними методами профілактики, діагностики і лікування хворих.Таким чином, атестації на визначення знань і практичних навичок з присвоєнням звання «лікаря-фахівця» з конкретної лікарської спеціальності підлягають особи, які закінчили навчання в інтернатурі, а також особи, які в порядку, передбаченому наказом № 195, допущені до лікарської діяльності і пройшли курси спеціалізації або стажування. Тобто зайняттю лікарської посади або здійсненню медичної практики за певною спеціальністю повинна передувати атестація з присвоєнням (підтвердженням) звання «лікар-фахівець» з певної лікарської спеціальності.

Якщо фахівець не працював більше трьох років за конкретною лікарською спеціальністю, а також своєчасно не пройшов атестацію на присвоєння кваліфікаційної категорії, то він не може займатися лікарською діяльністю за цією спеціальністю без попереднього проходження стажування відповідно до вимог Положення про порядок направлення на стажування лікарів, які не працювали за спеціальністю більше трьох років, і про порядок їх наступного допуску до лікарської діяльності, затвердженого наказом МОЗ від 17.03.93 р. № 48.За результатами атестації на визначення знань і практичних навичок присвоюється звання «лікар-фахівець» з конкретної лікарської спеціальності і видається сертифікат лікаря-фахівця. Якщо в присвоєнні (підтвердженні) звання «лікар-фахівець» з конкретної лікарської спеціальності з об’єктивних причин відмовлено, фахівець може бути залучений до роботи на посадах молодшого фахівця з медичною освітою відповідно до наказу № 195.

Наприклад, фахівці з економічною освітою, економіко-статистичною, інженерно-економічною і статистичною освітою після закінчення середнього спеціального навчального закладу, вищого навчального закладу з терміном навчання 4 роки і більше мають право працювати на посаді статистика медичного.

Тобто в цій ситуації фахівця з економічною освітою (без медосвіти) необхідно було прийняти на посаду статистика медичного. І тільки після отримання сертифіката лікаря-фахівця цей працівник мав право обійняти посаду лікаря-статистика.епер перейдемо до другої частини запитання — надбавки за вислугу років. Головним нормативним орієнтиром у цьому питанні для медпрацівників є Порядок виплати надбавки за вислугу років медичним і фармацевтичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я, затверджений постановою від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418).

Так, згідно з п. 3 цього Порядку надбавка за вислугу років виплачується, зокрема, як лікарям усіх спеціальностей, так і фахівцям із базовою вищою і неповною вищою медичною і фармацевтичною освітою. Тобто і статистик медичний, і лікар-статистик мають право на «вислужну» надбавку.

Відповідно до п. 2 Порядку № 1418 «вислужну» надбавку починають виплачувати за наявності «надбавочного» стажу більше 3 років. Згідно з п. 9 Порядку № 1418 надбавку встановлюють з початку місяця, що йде за місяцем роботи, в якому виникло таке право.

Тобто якщо до початку роботи в медустанові зазначений співробітник не мав стажу, який дає право на «вислужну» надбавку (п. 4 Порядку № 1418), то виплачувати надбавку слід було з грудня 2014 року.

Попри те, що працівник прийнятий на «неправильну» посаду, він має право на надбавку за вислугу років за роботу на посаді лікаря в закладі охорони здоров’я.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860