приватизацІя

Як приватизувати земельну дІлянку на якІй росташованІ господарськІ будІвлІ та споруди фермерського господарство.ст 13 закону про ф г

Ваш коментар *

Відповіді юристів

У правовій системі нашої держави діє загальний принцип цілісності об’єкта нерухомості із земельною ділянкою, на якій цей об’єкт розміщений. Це означає, що власникові будинку, будівлі, споруди належить і речове право на земельну ділянку під такими будинком, будівлею, спорудою. Це зумовлено нерозривним зв’язком зазначених об’єктів, адже неможливо здійснювати правомочності власника будинку, будівлі, споруди без користування земельною ділянкою під ними.

В описаній ситуації дозвіл на виготовлення документації на взяття землі в оренду видавало ГУ Держгеокадастру. Отже, йдеться про земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності. Адже саме такими землями мають право розпоряджатися Держгеокадастр і його територіальні органи (ч. 4 ст. 122 Земельного кодексу України, ЗК).Досягти бажаного результату у розглядуваній ситуації можна шляхом приватизації землі. Адже мораторій на купівлю-продаж с/г земель не поширюється на безоплатну передачу землі у власність, чим за своєю суттю і є приватизація. Приватизувати земельні ділянки можуть лише фізичні особи, як-от:

  • члени фермерського господарства;
  • треті особи, яким фермерське господарство відчужить належні йому будівлі.

Зазначені особи можуть набути право власності на земельні ділянки під будівлями, які належать ФГ, у порядку безоплатної приватизації землі на підставі статей 116, 118, 121, 122, 125, 126, 186-1 ЗК.Члени ФГ мають право приватизувати земельні ділянки відповідно до статті 13 Закону України «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 № 973-IV (далі —Закон № 973).

Безоплатно отримати у власність державну землю члени ФГ можуть у розмірі земельної частки (паю) члена сільськогосподарського підприємства, розташованого на території відповідної ради. При цьому земельні ділянки, на яких розташовані житлові будинки, господарські будівлі та споруди фермерського господарства, його членам передають безоплатно у приватну власність у рахунок такої земельної частки, паю (ч. 2 ст. 13 Закону № 973).

Щоправда, приватизувати землі під належними ФГ будівлями члени ФГ можуть лише в разі, якщо вони раніше не набули права на земельну частку (пай). Коли таке право діючі члени ФГ раніше реалізували, можна розширити їх коло за рахунок осіб, які раніше не набували права на земельну частку (пай). Склад членів ФГ змінюють шляхом внесення змін до статуту ФГ. Надалі такі нові члени ФГ приватизують бажану землю.При цьому слід пам’ятати, що членами ФГ можуть бути лише члени сім’ї та родичі голови ФГ, вичерпний перелік яких містить стаття 3 Закону № 973. Це: дружина (чоловік), батьки, діти, баба, дід, прабаба, прадід, внуки, правнуки, мачуха, вітчим, падчерка, пасинок, рідні і двоюрідні брати і сестри, дядько, тітка, племінники як голови фермерського господарства, так і його дружини (її чоловіка), а також особи, які перебувають у родинних відносинах першого ступеня споріднення з усіма зазначеними членами сім’ї та родичами, — батьки такої особи та батьки чоловіка або дружини, чоловік або дружина, діти як такої особи, так і її чоловіка або дружини, в т. ч. усиновлені ними діти.

Коли нинішній голова ФГ не має членів сім’ї та родичів, які можуть приватизувати землю, можна продати фермерське господарство (як цілісний майновий комплекс або шляхом продажу корпоративних прав) новому власникові. Той разом із членами своєї сім’ї її приватизує.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 9
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]