Прийняття земельної ділянки у комунальну власність

Добрий день. Вишнівська сільська рада голова. Скажіть будь-ласка чи можна прийняти у комунальну власність сільської ради ( не ОТГ) земельну ділянку колишнього КСП та надати її в оренду? Хто повинен підписувати акт прийому передачі. Земельна ділянка має кадастровий номер та зереєстрована в реєстрі як даржавна власність.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

На сьогодні не тільки об’єднані територіальні громади (ОТГ), а й сільські, селищні та міські ради, які не об’єдналися, мають всі правові підстави в межах своїх адміністративно-територіальних одиниць оформити землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, крім приватизованих, у комунальну власність і бути господарями та отримувати плату за землю до своїх бюджетів.Кабінет Міністрів України з метою стимулювання до об’єднання рад, розпорядженням від 31 січня 218 р. № 60-р «Про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад» погодив законодавчі механізми передачі у власність об‘єднаних територіальних громад (ОТГ) землі, у тому числі землі поза межами населених пунктів. «Практичний посібник з питань передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів у власність об’єднаних громад»
У Посібнику був розписаний Алгоритм передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів у комунальну власність об’єднаних територіальних громад; розкриті особливості окремих етапів передачі земель; розроблені Зразки документів та сформована добірка нормативно-правових актів, що стосуються процесу передачі земель з державної до комунальної власності та інвентаризації земель.
Вищезазначене Розпорядження КМУ стосувалося виключно передачі державних земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів у власність уже об’єднаних територіальних громад. Це Розпорядження не розповсюджувалося на інші сільські, селищні та міські ради, які не створили ОТГ. Це було зроблено з метою стимулювати ради різних рівнів до створення об’єднаних громад.Враховуючи чисельні звернення, Верховна Рада України 10 липня 2018 року прийняла Закон №2498-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні», який з набрав чинності 01.01.2019 року.
Цим законом внесені суттєві зміни до Земельного Кодексу України, Лісового кодексу України, Законів України: «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)»; «Про меліорацію земель»; «Про землеустрій»; «Про Державний земельний кадастр»; «Про оренду землі», «Про оцінку земель»; «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».
Так, розділ Х «Перехідні положення» Земельного кодексу доповнено 21пунктом, яким «Установлено, що з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні», землі колективних сільськогосподарських підприємств, що припинені (крім земельних ділянок, які на день набрання чинності зазначеним Законом перебували у приватній власності), вважаються власністю територіальних громад, на території яких вони розташовані. Зазначений Закон є підставою для державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки, сформовані за рахунок земель, які в силу зазначеного Закону переходять до комунальної власності».
На жаль, такого посібника, про який говорили раніше, державними органами чи Асоціацією міст Україн, де було б розписано Алгоритм дій сільських рад щодо державної реєстрації права територіальних громад, на землі колективних сільськогосподарських підприємств, що припинені (крім земельних ділянок, які на день набрання чинності зазначеним Законом перебували у приватній власності) не було розроблено.
Як засвідчила практика співпраці з сільськими радами нашої та інших громадських організацій у сфері земельних відносин, у більшості рад відсутність юристів та коштів, аби підписати договір з адвокатами для вирішення вищезазначеного питання, дозволяла чиновникам місцевих органів Держгеокадастру просто «відфутболювати» деяких «настирливих» керівників сільських рад і продовжити одноосібно розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення на території цих рад, ігноруючи інтереси сільрад.Враховуючи різну трактовку норми пункту 21 розділу Х ЗКУ органами державної виконавчої влади, а саме: що «… землі колективних сільськогосподарських підприємств, що припинені (крім земельних ділянок, які на день набрання чинності зазначеним Законом перебували у приватній власності), вважаються власністю територіальних громад, на території яких вони розташован(…), і особливо норми, що « Зазначений Закон є підставою для державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки, сформовані за рахунок земель, які в силу зазначеного Закону переходять до комунальної власності».На прохання робочої групи громадська організація «Скадовщина – мій рідний край», враховуючи вищевикладене, направила, додатково запити безпосередньо Мінюсту України та Держгеокадастру України з проханням надати відповідні роз’яснення про по шагові дії (алгоритм дій) міських, сільських та селищних рад, які потрібно їм зробити для реалізації положень пункту 21 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України.
Мінюст у своєму листі однозначно засвідчив, що із 01.01.2019 року землі колективних сільськогосподарських підприємств, що припинені (крім земельних ділянок, які на день набрання чинності зазначеним Законом перебували у приватній власності), вважаються власністю територіальних громад, на території яких вони розташовані. Крім того,підкреслили, що зазначений Закон є підставою для державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки, сформовані за рахунок земель, які в силу зазначеного Закону переходять до комунальної власності».
Таку ж думку висловив Держгеокадастр Україні у листі громадській організації від 10.09.2019 за №26-28-0.13-6550/2-19. Крім того, Державна служба звернула увагу, що відповідно до час. 2 ст.79-1 ЗКУ формування земельних ділянок здійснюється, не тільки, у порядку відведення земельних ділянок із земель державної та комунальної власності, а і шляхом інвентаризації земель у випадках, передбачених законом. На сьогодні інвентаризація земель проводиться відповідно до Порядку проведення інвентаризації земель, затверджених постановою КМУ від 5 червня 2019 року №476. Цей Порядок розроблений на вимогу частини третьої статті 35 Закону України «Про землеустрій» у редакції вище згаданого Закону № 2498-VIII від 10 липня 2018 року.
Згідно з абзацом другого пункту 8 вище означеного Порядку підставою для проведення інвентаризації масиву земель сільськогосподарського призначення є:
· для земель державної власності – рішення органу виконавчої влади, уповноваженого здійснювати розпорядження земельною ділянкою;
· в інших випадках – рішення сільської, селищної, міської ради, на території якої розташований масив.Слід зазначити, що землі ліквідованого колективного сільськогосподарського підприємства «Україна» ( крім земель приватної власності) згідно із Законом України № 2498-VIII від 10 липня 2018 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекори-стування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» вже є землями комунальної власності.
В той же час…Право комунальної власності у державному реєстрі прав може бути зареєстровано при формуванні земельних ділянок за результатами інвентаризації або реєстрації похідного права на земельну ділянку при відведені її у користування фізичній або юридичній особі…»Висновок: на сьогодні не тільки ОТГ, а і сільські, селищні та міські ради, які не об’єдналися, мають всі правові підстави в межах своїх адміністративно-територіальних одиниць оформити землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, крім приватизованих, у комунальну власність і бути господарями та отримувати плату за землю до своїх бюджетів.
Якщо сільські ради проявлять бажання щодо отримання у комунальну власність землі колишніх КСП, які діяли на їх території вони можуть звернутися за роз’ясненням до Скадовського Офісу Мережі Правового Розвитку при ГО «Скадовщина – мій рідний край» за адресою: м. Скадовськ, вул. Гагаріна, 15 офіс 4 або зателефонувати: 095-876-43-39.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: 0637323860
онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40