адвокатура

09.09.2020

Доброго дня! Чи може адвокат бути депутатом до районної ради чи до ОТГ? Дякую.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Кандидатом на посаду сільського/селищного голови, а також у депутати ОТГ може бути громадянин України, якому виповнилося 18 років і який не має обмежень, описаних у наступному питанні нижче.

Увага! Кандидатом може бути людина і без вищої освіти та/чи стажу роботи.

Важливо! Відсутність в особи зареєстрованого місця проживання («прописки») в конкретній громаді не впливає на право бути кандидатом у ній. Тобто, людина може бути зареєстрована за місцем проживання, наприклад, у Волинській області, а кандидатом у депутати бути до ради ОТГ у Рівненській.Не може бути кандидатом особа, яка:

- визнана за рішенням суду недієздатною;

- не є громадянином України;

- має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку.Чи може одна особа одночасно бути висунута і кандидатом у депутати сільської чи селищної ради, і кандидатом на посаду сільського або селищного голови?

Ні, не може. Якщо особа є кандидатом у депутати сільської чи селищної ради, то одночасно висувати її і на посаду сільського або селищного голови на цих виборах заборонено.

Хто має право висування кандидата на посаду сільського, селищного голови чи в депутати об’єднаної територіальної громади?

На цих виборах громадяни мають право висувати свої кандидатури через місцеві організації партій, які прийняли таке рішення, або шляхом самовисування.

При цьому, якщо кандидат висунутий місцевою організацією партії, то необов’язково, щоб він був або є її членом. Закон дає можливість висування таким способом і безпартійним громадянам України.Чи має право сільська або селищна виборча комісія відмовити в реєстрації кандидата з підстав наявності помилок або неточностей у поданих документах?

Ні, не має. Відповідно до ч. 6 ст. 42 і ч. 6 ст. 43 Закону «Про місцеві вибори» помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію кандидатів документах, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації цих кандидатів.

Якщо ж таке трапиться, то потенційний кандидат може оскаржити відповідне рішення в суді.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Здравствуйте, Оксана!

Закон України “Про адвокатуру”

Адвокатська діяльність зупиняється у випадках визнання у встановленому законом порядку адвоката безвісно відсутнім, заняття адвокатом посад і виконання ним робіт, зазначених у частині 1 статті 5, обрання його народним депутатом України

ЗАКОН УКРАИНЫ "О статусе народного депутата Украины"

Статья 3. Несовместимость депутатского мандата с другими видами деятельности

4) заниматься какой-либо, кроме депутатской, оплачиваемой работой, за исключением преподавательской, научной и творческой деятельности, а также медицинской практики, в свободное от исполнения обязанностей народного депутата время;

5) привлекаться как эксперт органами досудебного следствия, прокуратуры, суда, а также заниматься адвокатской деятельностью;

Зв'язатися з юристом
Olieinikov Igor, місто Київ
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультація від 300 грн.
Вдячність приймається на карту ПриватБанку
5457 0822 2444 4039 або на картку Mоnobank 5375 4141 2160 3210



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]