Чекаю відповідь )

Доброго дня!

Згідно статті 135 сімейного кодексу,жінка має отримувати пакет соціальних послуг і фінансову допомогу від держави.Що саме входить в цей пакет і яка сума соціальної допомоги?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

2020 році розміри деяких видів державної допомоги становитимуть:
Допомога при вагітності та пологам.
Відповідно до статті 7 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" право на державну допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами мають вагітні жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, а саме:
жінкам із числа військовослужбовців Збройних Сил, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку та із числа поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби;
жінки, звільнені з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи та організації незалежно від форми власності за умови, що вагітна жінка була звільнена з роботи не раніше ніж за шість місяців до набуття права на одержання допомоги;
жінки, зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні;
аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
непрацюючі жінки;
жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, які не беруть участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Допомога виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження 2-х чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів.
Жінкам, віднесеним до 1-4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів (90 – до пологів та 90 – після пологів).
Допомога обчислюється сумарно та надається жінкам у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.
Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше 6 місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.
Жінки, які продовжують навчання, мають право на виплату стипендії або допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за вибором.
Особам, які усиновили або взяли під опіку дитину протягом двох місяців з дня її народження, допомога надається з дня усиновлення чи встановлення опіки і до закінчення строку післяпологової відпустки.
Допомога призначається у розмірі 100% грошового забезпечення, але не менше 25% від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи із розрахунку на місяць.
Для отримання допомоги до Управління соціального захисту населення необхідно надати такі документи:
- заява;
- видана лікувально-профілактичним закладом довідка встановленого зразка;
- довідка з основного місця роботи (або проживання, або навчання, або з центру зайнятості).
Мінімальний розмір допомоги (за місяць):
з 1 січня 2020 р. – 525.50 грн.
з 1 липня 2020 р. – 549.25 грн.
з 1 грудня – 2020 р. – 567.50грн.

Допомога при народженні дитини
Допомога при народженні дитини надається органами соціального захисту населення одному з батьків дитини або опікуну. У разі народження двох і більше дітей допомога надається на кожну дитину.
Заява може бути подана в електронній формі (з використанням засобів телекомунікаційних систем, через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, зокрема з використанням кваліфікованого електронного підпису) структурному підрозділу з питань соціального захисту населення. В такому разі факт народження дитини на території України підтверджується за інформацією з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, отриманою шляхом електронної взаємодії у порядку, встановленому Мінсоцполітики та Мін’юстом. У разі надходження надісланої з використанням засобів телекомунікаційних систем заяви без кваліфікованого електронного підпису громадянина орган соціального захисту населення повідомляє заявнику, що допомога при народженні дитини призначається лише після підписання у місячний строк зазначеної заяви. У разі не підписання заяви у зазначений строк подається нова заява.
УВАГА!!! Допомога призначається за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше дванадцяти місяців з дня народження дитини. У разі, коли особа, яка отримує допомогу при народженні дитини, виявила бажання працювати, виплата цієї допомоги продовжується до закінчення строку її призначення. Допомога при народженні дитини призначається за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу. Допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання отримувача допомоги за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації.
Допомога при народженні дитини складає - 41280,0 грн.
Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320,0 грн., решта – по 860,0 грн. протягом 36
місяців.
Виплата допомоги припиняється у разі:
позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;
відмови отримувача допомоги від виховання дитини;
нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;
відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;
тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання, крім дітей, які народилися під час перебування матері в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань за умови перебування дитини разом з матір’ю;
припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень щодо конкретної дитини;
перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;
усиновлення дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування або дитини, батьки якої дали згоду на її усиновлення;
смерті дитини;
смерті отримувача допомоги.
Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу, який призначив допомогу.


Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням

Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням призначається особам, визначеним в установленому порядку опікунами чи піклувальниками дітей, які в наслідок смерті батьків, позбавлення їх батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування.
Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, не призначається у разі перебування дитини на повному державному утриманні.
Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, надається у розмірі, що становить 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування, - 3,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
У разі якщо на дитину (на дитину з інвалідністю) виплачуються призначені у встановленому порядку пенсія, аліменти, стипендія, державна допомога (крім державної соціальної допомоги, що виплачується на дітей з інвалідністю відповідно до законодавства), розмір допомоги на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування, визначається як різниця між 2,5 розміру прожиткового мінімуму (для дитини з інвалідністю, над якою встановлено опіку чи піклування, - 3,5 розміру прожиткового мінімуму) для дитини відповідного віку та розміром призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги (в липні допомогу буде перераховано з січня 2020 року).


Максимальний розмір Для дитини віком до 6 років:
з 1 січня 2020 р.– 4447,50грн. , з інвалідністю – 6226,50грн.;
з 1 липня 2020 р. – 4647,50грн., з інвалідністю – 6506,50грн.;
з 1 грудня 2020 р. – 4802,50грн., з інвалідністю – 6734,00грн.;

Для дитини віком від 6 до 18 років:
з 1 січня 2020 р.– 5545,00грн., з інвалідністю – 7763,00грн.;
з 1 липня 2020 р. – 5795,00грн., з інвалідністю – 8113,00грн.;
з 1 грудня 2020 р. – 5987,50грн., з інвалідністю – 8382,50грн.;

Необхідні документи:
- заява про призначення допомоги;
- копія рішення органу опіки чи піклування або суду про встановлення опіки чи піклування над дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування;
- копія свідоцтва про народження дитини; довідка з місця проживання заявника про склад ciм'ї;
- довідки про місячні розміри аліментів, пенсії, стипендії, державної допомоги, що одержує на дитину опікун чи піклувальник
Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається на дванадцять місяців. Питання про продовження виплати допомоги вирішується на підставі заяви та довідок про місячні розміри пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги, що одержує опікун чи піклувальник на дитину.
У разі, коли для дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, аліменти (за відсутності осіб, що за законом зобов'язані їх утримувати), пенсія, стипендія, державна допомога на дітей за попередні дванадцять календарних місяців не нараховувалися, зазначена допомога призначається у розмірі двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку.
Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, призначається з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця до моменту досягнення дитиною 18-річного віку включно.
Питання виплати допомоги у разі несвоєчасного звернення опікуна чи піклувальника з поважних причин за продовженням її виплати (поважними причинами є перебування на лікуванні, причини, через які фізично неможливо своєчасно подати заяву, або наявність об’єктивних обставин, коли опікун чи піклувальник не могли звернутися із заявою, та інші причини, визначені комісією з питань захисту прав дитини (далі - комісія) вирішується на підставі рішення органу опіки та піклування з урахуванням рекомендацій комісії. Виплата допомоги за минулий період здійснюється не більш як за 12 місяців з місяця закінчення виплати.
Виплата допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, припиняється у разі: - звільнення від виконання обов'язків опікуна чи піклувальника;
- працевлаштування або взяття шлюбу дитиною до досягнення нею 18-річного віку;
- досягнення дитиною 18-річного віку;
- усиновлення дитини, передача дитини батькам;
- надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності, якщо вона записана матір'ю або батьком дитини.
У разі виникнення обставин, внаслідок яких може бути припинена виплата зазначеної допомоги, її одержувачі, служба у справах дітей, виконавчий комітет сільської (селищної) ради або уповноважена особа, визначена виконавчим органом ради об’єднаної територіальної громади, зобов'язані у десятиденний строк повідомити про це органи соціального захисту населення, які виплачують допомогу.
Виплата допомоги припиняється за рішенням органу соціального захисту населення з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли відповідні обставини.Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям


Рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум):
- працездатні особи -
з 1 січня 2020р.– 525,50 грн.,
з 1 липня 2020р.– 549,25 грн.
з 1 грудня 2020р. – 567,50 грн.
- непрацездатні особи –
з 1 січня 2020р – 1638,00 грн.
з 1 липня 2020р.– 1712,00 грн.
з 1 грудня 2020р. – 1769,00 грн.
Для дітей віком до 6 років:
з 1 січня 2020р –1512,50 грн.
з 1 липня 2020р.– 2416,70 грн.
з 1 грудня 2020р.– 2497,30 грн.
віком від 6 до 18 років:
з 1 січня 2020р –1885,30 грн.
з 1 липня 2020р.– 3013,40грн.
з 1 грудня 2020р.– 3113,50 грн.
віком від 18 до 23 років:
з 1 січня 2020р – 1786,70грн.
з 1 липня 2020р.– 2856,10грн.
з 1 грудня 2020р.– 2951,00грн.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: 0637323860
онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40