Робота у святковий день

Доброго дня

виникло питання:

1. є наказ відділу культури про відповідальних осіб (керівники комунальних закладів) за проведення заходів на День незалежності (24.08)

2. є комунальний заклад керівник якого, відповідно до вищезгаданого наказу є відповідальною особою

3. наказ відділу культури про вихід на роботу у святковий (24.08) день відсутній

Запитання:

Як правильно компенсувати роботу у святковий день керівнику закладу?

Чи обов'язково повинен бути наказ відділу культури про роботу у святковий день, чи достатньо наказу про призначення відповідальних осіб?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Зверніть увагу: 02.12.17 р. набув чинності Закон від 16.11.17 р. № 2211-VIII «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів»Відповідно до ст. 73 КЗпП робота у святкові (неробочі) дні допускається: 1) на безперервно діючих підприємствах, де припинення роботи неможливе через виробничо-технічні умови; 2) у зв’язку з необхідністю обслуговування населення; 3) у випадках, передбачених ст. 71 КЗпП. Так, залучення окремих працівників до роботи допускається тільки з дозволу профспілкового комітету підприємства і лише у виняткових випадках: для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків; для відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибель або псування майна; для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у подальшому нормальна робота підприємства в цілому або його підрозділів; для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт із метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення та призначення. Зверніть увагу, що підприємство не має права залучати до роботи у святкові дні весь колектив або оголошувати робочий день для всього підприємства. Водночас залучати працівників до роботи у вихідний день забороняється. Залучення до роботи у вихідний день у зв’язку з виробничою необхідністю чинним законодавством не допускається (див. лист Мінпраці та соцполітики від 13.04.12 р. № 123/13/133-12). Винятком є залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні з дозволу профспілкового комітету підприємства і лише у випадках, визначених ст. 71 КЗпП (про які зазначено вище). Якщо хоча б одна із зазначених вище умов не виконується, роботодавець не вправі змушувати працівників виходити на роботу у вихідний день.Робота у святкові і неробочі дні оплачується в подвійному розмірі відповідно до ст. 107 КЗпП.Працівники, які одержують місячний оклад У розмірі: – одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилась у межах місячної норми робочого часу – подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилась понад місячну норму Згідно зі ст. 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися за згодою сторін у грошовій формі в подвійному розмірі або наданням іншого дня відпочинку.Оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами ст. 107 КЗпП як робота у святкові та неробочі дні.









Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40