175.1 КОАП Украины

В статье 175.1 КОАП Украины написано, что "Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом"

Какой закон обозначает места?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Найкраща відповідь

З грудня 2012 року вступив в силу Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Заборона куріння – є вимушеною мірою державної політики щодо підвищення якості життя населення.Закон встановлює заборону на куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів в громадських та інших місцях, а саме: у ліфтах і таксофонах; у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я; у приміщеннях та на території навчальних закладів; на дитячих майданчиках; у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; у під’їздах житлових будинків; у підземних переходах; у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів; у приміщеннях закладів ресторанного господарства, об’єктів культурного призначення; в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Крім цього закон встановлює заборону і на куріння у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, готелів та аналогічних засобів розміщення громадян, приміщеннях гуртожитків, аеропортах та на вокзалах.

Важливо зазначити, що власники останніх місць зобов’язані сповістити інших людей про заборону куріння сигарет шляхом розміщення таблички або графічного знака про заборону куріння. Для курців зобов’язані відвести спеціальне місце для можливості курити та сповістити відвідувачів графічною позначкою: «Місце для паління. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!».Законодавством передбачена також відповідальність за порушення законодавства про заборону тютюнопаління. Так Кодекс України про адміністративні правопорушення, а саме стаття 175-1 передбачає, що паління тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, – тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого ч. 1 цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто в першому випадку курець, якого представники правоохоронних органів застали за палінням в забороненому місці повинні сплатити від 51 до 170 гривень, а в другому – від 170 до 340 гривень.

Та нажаль Закон, який забороняє палити в громадських місцях та закладах харчування, неефективний, адже кількість курців не змінилася. Натомість збільшилася кількість закладів, які нехтують забороною, щоб не втратити постійних відвідувачів. Це загальне питання культури та непрацюючих законів. Воно не стосується винятково паління. Те ж можна говорити про розпиття алкогольних напоїв у громадських закладах чи під'їздах.

Ситуацію з палінням в громадських місцях можуть змінити спеціально обладнані місця для паління, а також громадська обізнаність. І почати боротися з некультурністю можна вже зараз. Якщо ви стали свідком зухвалої поведінки відвідувача ресторану чи кафе, який відмовляється загасити цигарку, варто спочатку звернутися до адміністрації. Коли курець не реагує на зауваження адміністрації закладу, ви можете звернутися до правоохоронців, адже така поведінка визначається як адміністративне правопорушення, за яке потрібно сплатити штраф.Відповідно до Закону України № 270/96 – ВР - про захист населення від тютюнової реклами забороняються реклама і стимулювання продажу тютюнових виробів, а також знаків для товарів і послуг, під якими випускаються тютюнові вироби. У тому числі забороняються маркетингові заходи тютюнових корпорацій, такі як промо-акції під видом спонсорства, реклама сигарет в пунктах продажу. Закон посилює чинні в Україні заборони тютюнової реклами на ТБ, радіо, у друкованих виданнях та на зовнішніх носіях.Закон встановлює адміністративну відповідальність громадян та посадових осіб рекламодавця та/або розповсюджувача реклами за порушення вимог законодавства щодо заборони реклами та спонсорства тютюнових виробів (залежно від складу правопорушення на громадян може бути накладено штраф від п`яти до двадцяти п`яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, на посадових осіб рекламодавця та/або розповсюджувача реклами - від ста до трьохсот п`ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян).

Закон визначає фінансові санкції для суб`єктів господарювання у разі порушення ними заборони на рекламу, стимулювання продажу та спонсорство тютюнових виробів (від тридцяти тисяч гривень до п`ятдесяти тисяч гривень за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу тютюнових виробів).

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40