Проблеми з балконом

18.07.2020

Проживаю на четвертому поверсі. Балкон у аварійному стані. Квартира приватизована. Хто має ремонтувати балконі власник чи ЖЕК??

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Відповідно до Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, будинок як різновид будівлі складається «з несучих та огороджувальних або сполучених (несуче-огороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення». Згідно з ДБН В.2.2-15-2005, балкон є «виступаюча з площини стіни фасаду обгороджена площадка, що служить для відпочинку влітку». І коли питання стоїть про «ремонт балконів», то в дійсності маються на увазі огороджувальні (несуче-огороджувальні) конструкції якими й утворено балкон.

Такі конструкції, відповідно до ч.2 ст.382 ЦКУ, є спільною власністю власників квартир: «власникам квартири у дво- або багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку».

Згідно з загальним правилом, встановленим статтею 322, утримувати своє майно повинен власник. Згідно зі статтею 369 ЦКУ, володіння, користування і розпоряджання майном, що перебуває у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників. Отже, ремонтувати балкони (огороджувальні конструкції) повинні спільно співвласники багатоквартирного будинку — власники квартир.До Переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (додаток до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 р. №869) входить, зокрема, поточний ремонт конструктивних елементів будинку.

Отже, в разі укладання власниками з ЖЕКом договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, ремонтувати балкони (конструкції, якими утворено балкон), повинен саме ЖЕК.

На питання «хто відповідатиме» просто так, «абстрактно», відповісти неможливо, оскільки відповідь залежить від багатьох факторів. Насамперед, має бути встановлений причинний зв’язок між діями чи бездіяльністю особи, яку притягують до відповідальності, та завданою шкодою. Скажімо, якщо балкон обрушився через самовільне втручання в конструктивні елементи власником квартири — очевидно, що відповідатиме сам власник квартири. Якщо ж балкон потребував ремонту і він не був своєчасно виконаний — відповідатиме той, хто повинен був виконати ремонт. Крім того, про яку саме відповідальність ми говоримо? Кримінальну, адміністративну, цивільно-правову?.. Слід мати на увазі, що на практиці до кримінальної відповідальності може бути притягнуто одну особу (працівника ЖЕКу), а до цивільно-правової — іншу (сам ЖЕК).

Тож питання відповідальності слід розглядати окремо в кожному конкретному випадку і для кожного конкретного виду відповідальності.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT



Типові договориБланки договорів