термін давності по ст 128 пройдений чи єсудимість

Доброго дня! Мене цікавить таке питання: Якщо вирок по ст.128 не вступив в силу через через строк давності(в нашому випадку 3 роки,а суди йшли 5,5 років),то чи вважається така людина судимою?

Я постійно вичитую і зрозуміти всі юридичні терміни досить важко.

Чи в такому випадку вважається,що з нього знята кримін відповідальність?

І ще одна проблема: фамілія людини ,відносно якоі вирок не вступив в силу через термін давності числиться в ЄРДР і тому на роботу влаштуватись майже неможливо.

Чи має людина числитись ЄРДР в такому випадку. і чи є можливість це виправити?

Заздалегідь щиро вдячна за конкретну і зрозумілу відповідь. З повагою Оксана.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

А якщо людина звільнена від кримінальноі відповідальності через пройдений строк давності,то чи вважається вона судимою і чи зможе така людина іхати за кордон? І чи є можливість така,аби дана людина не числилась в ЄРДР? Що для цього потрібно зробити? Щиро дякуватиму за відповідь. З повагою Оксана.

Судимість є правовим станом особи, який виникає у зв'язку з її засудженням до кримінального покарання і за зазначених у законі умов тягне настання для неї певних негативних наслідків. Правильне застосування правових норм про судимість, її погашення чи зняття має важливе значення для вирішення кримінальних справ у разі вчинення особою нового злочину.

Судимість має строковий характер. Закон визначає, коли вона виникає (з дня набрання законної сили обвинувальним вироком), та встановлює підстави її припинення. Такими підставами є погашення судимості та її зняття. Як погашення, так і зняття судимості пов'язані зі спливом певних термінів, протягом яких особа повинна перетерпіти негативні наслідки та своєю поведінкою довести остаточне виправлення.

Припинення судимості анулює всі кримінально-правові та загально-правові наслідки засудження та призначення покарання. Особа, судимість якої погашена або знята, вважається такою, яка раніше злочину не вчиняла, покарання не відбувала. Вона не зобов'язана будь-де вказувати про вчинення нею в минулому злочину та призначення за нього покарання, не повинна відчувати жодних негативних наслідків колишньої судимості. Врахування погашеної чи знятої судимості при вирішенні будь-яких питань, у т.ч. і при характеристиці особи, суперечить самій суті інституту припинення судимості і є неприпустимим.

(постанова колегії суддів Другої судової палати ККС ВС від 27 вересня 2018 року у справі № 647/1831/15-к, провадження № 51-336км17)

За нормативним визначенням умисне тяжке тілесне ушкодження (ст. 121 КК) з об'єктивної сторони характеризується дією або бездіяльністю у вигляді протиправного посягання на здоров'я іншої людини, наслідками у вигляді заподіяння тяжких тілесних ушкоджень та причинним зв'язком між указаним діянням та наслідками, а із суб'єктивної сторони - умисною формою вини (прямим або непрямим умислом), коли винний усвідомлює, що може заподіяти тяжкої шкоди здоров'ю потерпілого, передбачає такі наслідки і бажає або свідомо припускає їх настання (ст. 24 КК).

Необережне тяжке тілесне ушкодження (ст. 128 КК) характеризується аналогічними елементами об'єктивної сторони, а за суб'єктивною стороною проявляється в необережній формі вини у вигляді злочинної самовпевненості або злочинної недбалості, визначення яких надано у ст. 25 КК.

Отже, розмежування умисного протиправного заподіяння тяжких тілесних ушкоджень іншій людині (ч. 1 ст. 121 КК) і необережне заподіяння таких ушкоджень (ст. 128 КК) здійснюється як за об'єктивною, так і суб'єктивними сторонами цих злочинів.

(постанова колегії суддів Першої судової палати ККС ВС від 12 лютого 2019 року № 1-100/11, провадження № 51-131км18)Вона виражається в такому стані особи, який пов'язаний з певними цивільно-правовими і кримінально-правовими обмеженнями.

Судимість має своєю метою попередження вчинення нових злочинів як особою, що має судимість, так й іншими особами. Підставою судимості є наявність обвинувального вироку суду, який набрав законної сили і яким особа засуджується до певного покарання.

Такими, що не мають судимості, визнаються: (ч. 3 ст. 88 Кримінального кодексу України):

  • особи, засуджені вироком суду, без призначення покарання;
  • особи, засуджені вироком суду, із звільненням від покарання;
  • особи, які відбули покарання за діяння, злочинність і караність якого усунута законом;
  • особи, які були реабілітовані.

Відповідно до ч2 ст 88 кку судимість має правове значення у разі вчинення нового злочину, а також в інших випадках, передбачених законами. Відповідно ч1 ст88 кку особа визнається такою, що має судимість, з дня набрання законної сили обвинувачувальним вироком і до погашення або зняття судимості.Погашення судимості – настає автоматично (без будь-якого рішення) за збігом визначеного в законі строку ст 89 кку після фактично відбутого покарання, але за умови, що особа протягом такого строку не вчинить нового злочину.

Погашення судимості означає, що судимість особи втратила своє правове значення і така особа в подальшому не може зазнавати правообмежень кримінально-правового і загальноправового характеру.

Зняття судимості – це припинення судимості за рішенням суду. При знятті судимості на відміну від її погашення перебіг встановленого законом строку і не вчинення особою нового злочину самі по собі, автоматично, не припиняють стан судимості. Потрібен розгляд цього питання судом. Закон не зобов’язує суд, а лише надає йому право на підставі конкретних обставин справи зняти з особи судимість. Зняття судимості можливо лише до перебігу строків погашення судимості, передбачених уст 89 кку тому воно завжди є достроковим.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]