направлення на ВЛК

14.07.2020

Доброго дня

я, військовозобов'язаний, пройшов строкову службу в ЗСУ 2005 року та 8 років мешкав за кордоном.

після повернення в Україну намагався отримати реєстрацію в паспорті по новому місцю проживання в Україні.

Я приніс військовий квиток в органи реєстрації, але отримав офіційну відмову через відсутність відмітки відповідного військового комісаріату.

На моє звернення про взяття на облік військовий комісар дав мені направлення на ВЛК з вимогою прибути маючи 12 медичних аналізів та амбулаторну картку.

Це направлення я приносив до медичних закладів всіх рівнів і мені було відмовлено у безкоштовному проведенні відповідних медичних процедур та заведенні амбулаторної картки без декларації з сімейним лікарем.

Тоді постають наступні питання:

Чи має право військовий комісар давати направлення на ВЛК тим особам які ще не стоять на військовому обліку відповідного комісаріату і не мають відповідної відмітки у військовому квитку ?

Чи мають право державні медичні заклади відмовляти у проведені відповідних медичних процедур які пов'язанні з проходженням ВЛК?

В законі сказано що Громадяни України зобов'язані проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії районного (міського) військового комісаріату;

Тоді постає таке питання: а які державні органи зобов'язані проводити цей медичний огляд ?

які державні інституції зобов'язані фінансувати цей медичний огляд включно з усіма необхідними медичними процедурами?

Коштом якого бюджету ? ЗСУ ? Охорони здоров'я чи місцевих ?

Чи існують спеціальні офіційні бланки "направлення на ВЛК", що зобов'яжуть медичні заклади провести відповідні заходи та надати медичні процедури без необхідності (не маю можливості та законодавчо не зобов'язаний ) підписання декларації з сімейним лікарем ?

я звертався до військового комісара, учасників самої ВЛК, медичних закладів всіх рівнів і отримав усну відмову чітко пояснити права та обов'язки двох сторін держави та громадянина.

Я вважаю ситуацію порушенням закону бо невиконання відповідним державним органом покладених на нього законом 1382 обов'язків призводить до порушення моїх невід'ємних конституційних прав , які підлягають безсумнівному захисту.

Чи існує судівська практика яка зобов'язувала органи державної реєстрації взяти на облік громадянина у якого відсутня декларація з сімейним лікарем ?

Чи існує судівська практика яка зобов'язувала органи державної реєстрації взяти на облік громадянина який перебуває на військовому обліку в іншій місцевості? Для прикладу див. Постанову Верховного Суду від 03.09.2019 справі 1540/4474/18.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Військовий облік військовозобов’язаних

Військовий облік усіх військовозобов’язаних провадиться за місцем їх проживання, а також за обсягами та деталізацією і поділяється на персонально-якісний, персонально-первинний та персональний. Військовий облік військовозобов’язаних за призначенням поділяється на загальний і спеціальний.

Відповідно до статей 35, 38 Закону України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» підприємства, установи, організації і навчальні заклади, незалежно від підпорядкованості та форм власності, ведуть облік всіх військовозобов’язаних і призовників, а їх керівники (власники) несуть відповідальність за повноту і якість обліку, стежать за виконанням військовозобов’язаними правил військового обліку.Облік військовозобов’язаних на підприємствах ведеться з метою забезпечення контролю за виконанням громадянами України військового обов’язку і дотриманням установлених Правил військового обліку громадян України, а також своєчасного оформлення бронювання за народним господарством інженерно-технічних працівників і кваліфікованих робітників, вчасної підготовки необхідних кадрів для заміни спеціалістів, які підлягають призову до Збройних Сил України, надання допомоги військовим комісаріатам у проведенні оборонних заходів і підтриманні військового обліку в реальному стані.В процесі проведення заходів з питань військового обліку адміністрація підприємств незалежно від підпорядкування і форм власності зобов’язана:1. при прийнятті на роботу (навчання) перевірити наявність у Вас військово-облікових документів (військових квитків або тимчасових посвідчень, виданих замість військових квитків) і встановити, чи перебуваєте Ви на військовому обліку за місцем проживання. Військовозобов’язаних і призовників, які не перебувають на військовому обліку, приймають на роботу (навчання) лише після зарахування їх на військовий облік в облікових органах за місцем проживання.2. Забезпечити повноту і якість обліку всіх військовозобов’язаних і призовників підприємства за правилами і формами, установленими Міністерством оборони і Міністерством статистики України;3. Систематично звіряти особові картки робітників, службовців і тих, хто навчається, із записами у військових квитках та посвідченнях про приписку до призовних дільниць і подавати ці картки не рідше 1 разу на рік до військових комісаріатів для звіряння з обліковими даними військових комісаріатів;4. Здійснювати систематичний облік змін Вашого сімейного становища, адреси місця проживання, службового становища, технічної підготовки, освіти і у 5-денний строк вносити ці зміни до їх особових карток та повідомляти про них у відповідні військові комісаріати у визначені ними строки;5. Приймати під розписку від Вас військово-облікові документи для подання у військові комісаріати, звіряння з особовими картками та для інших цілей;6. Оповіщати Вас на вимогу військових комісаріатів і сприяти своєчасній явці за цим викликом.

Військовий облік під час мобілізації

  1. Ви повинні з’являтися за викликом до військового комісаріату (військовозобов’язані Служби безпеки України — за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.
  2. Якщо Ви перебуваєте у запасі і не призвані на військову службу або не залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, то під час мобілізації можете бути відповідно до закону залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер.
  3. Якщо Ви здійснюєте підприємницьку діяльність, то виконуватимете мобілізаційні завдання (замовлення) згідно з укладеними договорами (контрактами).
  4. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати воєнного часу Ви (крім випадків, коли проходите службу у військовому резерві) зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих Вами документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях військових комісарів (військовозобов’язані Служби безпеки України – керівників органів, де Ви перебуваєте на військовому обліку, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту – керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).Будучи резервістом, Ви зобов’язані з’явитися до військових частин у строки, визначені командирами військових частин, в яких вони проходять службу у військовому резерві.
  1. Якщо Ви перебуваєте у запасі, то завчасно приписуєтеся до військових частин для проходження військової служби у воєнний час або до інших підрозділів чи формувань для виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу.
  2. Якщо Ви перебуваєте на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації Вам забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи.
Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Проходити медкомісію раз на п’ять років повинні військовозобов’язані. Але виникла наступна проблема, пов’язана з додатковим обстеженням ВЛК у діагностичних центрах. З 1 червня, згідно з медичною реформою, ці заклади працюватимуть виключно по електронній черзі й скеруванню сімейного лікаря. фінансування медицини у рамках медреформи переходить до Національної служби здоров’я. І платитиме вона людям у білих халатах за надані конкретним пацієнтам конкретні медичні послуги. Причому в списку таких послуг участі в роботі медкомісій… немає.І тут виникають проблеми із записом до сімейного лікаря (у деяких черга розписана вже на два тижні наперед), а дехто не має такого лікаря і законом не зобов'язаний його мати. Проблему обговорюють в Києві, на рівні Генштабу України. Про це повідомляє наприклад військовий комісар Херсона, полковник Олександр Зіньковський

Але рішення допоки немає. пропонують вкотре «потрусити» місцеві бюджети, аби громади профінансували роботу військово-лікарських комісій.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]