Присвоєння чергового військового звання

13.07.2020

Я капітан ЗСУ. На посаді ШПК "майор" служу 2 роки 9 міс. За 3 міс подав подання на присвоєння чергового військового звання "майор". Повернуто без реалізації без підстав і пояснень. Маю дисциплінарне стягнення "сувора догана". Хотілося б знати на яких підставах, на скільки це законно. Дякую.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Незважаючи на те, що просування по військовій службі є періодом динамічним, існують підстави (юридичні факти), наявність яких не дозволяють військовослужбовцеві робити кар'єру у певний період часу. Такими юридичними фактами є:

  • наявність у військовослужбовця дисциплінарного стягнення (крім усного);
  • порушення проти військовослужбовця кримінальної справи;
  • проведення щодо військовослужбовця службового розслідування за фактами порушення військової дисципліни;
  • відсутність вакантної посади;
  • час відбування покарання на гауптвахті.

Одним із видів підвищення по службі є присвоєння військовослужбовцям військових звань. Чергові військові звання присвоюються, як правило, послідовно, за наявності позитивної характеристики та відповідності військовим званням, передбаченим штатними посадами, які займають військовослужбовці, за умови закінчення встановленого строку вислуги у попередніх військових званнях.

Військовослужбовці виконують завдання і здійснюють функції держави, проте їхня участь і роль у цьому процесі неоднакові. Вони залежать від характеру повноважень, які, в свою чергу, залежать від їхнього службового становища. Службове становище визначається військовим званням, яке присвоюється кожному військовослужбовцю, та його посадою і які визначають, насамперед, старшинство у взаємовідносинах між військовослужбовцями. Військове звання - це:

по-перше, спеціальне звання, яке дає його власнику право займати певні військові посади. Воно належить військовослужбовцю і пов'язує його з державою протягом усього періоду проходження військової служби;

по-друге, військове звання виступає гарантом стабільності військової служби. У разі ліквідації військової посади військовослужбовець не повинен звільнятися, він має право зайняти іншу військову посаду. Таким чином, військове звання служить своєрідним захистом для військовослужбовця від змін в адміністративному житті - ліквідації посади, зміни її статусу тощо.

Значення військових звань полягає у тому, що вони вказують на посади, які займають військовослужбовці, рівень їхньої кваліфікації і досвіду, належність до певної групи військовослужбовців. Вони повинні відповідати рівню професійної підготовки військовослужбовців. У свою чергу, кожній військовій посаді встановлюються кваліфікаційні вимоги, яким має відповідати військовослужбовець, що займає цю посаду, та конкретне військове звання. Перелік військових звань встановлено чинним законодавством.

Військові звання забезпечують необхідну чіткість, визначеність у взаємовідносинах між військовослужбовцями. Без військових звань не можуть бути належним чином забезпечені субординація, чіткий порядок в наданні і виконанні розпоряджень, у втіленні в життя єдиної волі командування. Основне призначення військових звань полягає в тому, щоб забезпечити відносини влади та підпорядкованості у взаємовідносинах між військовослужбовцями. Це виявляється в тому, що начальники за військовим званням мають право віддавати підлеглим накази та перевіряти їх виконання; старші за званням зобов'язані вимагати від молодших дотримання ними військової дисципліни, правил поведінки та військової чемності; молодші за званням повинні виконувати вимоги старших. Військове звання вказує на службовий стаж та службове становище військовослужбовця.Присвоєння і позбавлення військових звань, а також пониження і поновлення у військовому званні здійснюються в порядку, визначеному положеннями про проходження військової служби різними категоріями військовослужбовців та Дисциплінарним статутом Збройних Сил України. Вони присвоюються персонально кожному військовослужбовцеві у відповідності до його службового становища, військової і спеціальної підготовки, професійно-ділових якостей, організаторських здібностей, досвіду служби, посади, яку він займає, та інших умов.

Порядок присвоєння військових звань військовослужбовцям можна розглядати в залежності від порядку вступу на військову службу та категорії військовослужбовців.Для військовослужбовців, в залежності від того, до якого складу вони належать, встановлені певні строки перебування у військовому званні, які не є перманентними, тобто безперервними. Якщо військовослужбовці були засуджені до покарання у вигляді арешту, до службового обмеження, до обмеження волі, були звільнені від відбування покарання з випробовуванням і при цьому були залишені на військовій службі, час відбування покарання до строку вислуги у військовому званні не зараховується. Тобто в цьому випадку діє механізм призупинення дії строку вислуги у військовому званні

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]