Прибудинковатериторія

30.06.2020

Доброго дня. Мешканець квартири на першому поверсі житлового 5-ти поверхового будинка привласнює прибудинкову територію. Частину території засипав камінням і паркує там свій автомобіль (під вікнами власної квартири). Територію, що залишилась, засадив деревами і клумбами. Це зробив для того, щоб інші власники автомобілів не мали змоги паркуватися поблизу його вікон. Вважає територію своєю. Чи правомірними є такі дії?Куди звертатися у такому випадку мешканцям будинку для відновлення справедливості?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Прибудинкова територія багатоквартирного житлового будинку є особливим об’єктом права власності на землю, оскільки призначена для розміщення й обслуговування житлового будинку та має задовольняти інтереси його мешканців.

Відповідно до статті 38 Земельного кодексу України “До земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об’єктів загального користування”.

Порядок використання земельних ділянок багатоквартирних житлових будинків регулюється статтею 42 Земельного кодексу України, відповідно до якої “Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками. У разі приватизації громадянами багатоквартирного жилого будинку відповідна земельна ділянка може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування обєднанню власників”.

Таким чином, правовий статус прибудинкової території є по суті невизначеним, оскільки єдиними суб’єктом права власності на прибудинкову територію приватизованого багатоквартирного, як це випливає зі змісту статті 42 Земельного кодексу України, є об’єднання власників такого будинку, однак законодавством України процедуру передачі земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також прибудинкова територія, не передбачено.

Відповідно до пункту 2 Методичних рекомендацій щодо визначення прибудинкових територій багатоквартирних будинків, затверджених останнім згаданим наказом,

“Прибудинкова територія – територія навколо багатоквартирного будинку, що визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації в межах відповідної земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі і споруди, та яка необхідна для обслуговування багатоквартирного будинку і забезпечення задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників) та наймачів (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

До складу прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку можуть входити (у разі наявності):

вимощення навколо житлового будинку;

смуга озеленення вздовж стін житлового будинку, місцевий проїзд, тротуар та смуга вздовж фасаду без входів, яка забезпечує проїзд пожежних машин;

майданчики, які призначені для обслуговування мешканців тільки цього будинку, для відпочинку біля входів в житловий будинок, для ігор дітей дошкільного і молодшого шкільного віку, відпочинку населення, занять фізкультурою, а також території зелених насаджень, пішохідні доріжки, що сполучують вказані майданчики між собою;

майданчики для сміттєзбірників;

майданчики для господарських будівель та споруд;

спеціально обладнані майданчики для паркування автомобілів, що належать мешканцям будинку; в’їзди та виїзди підземних гаражів і автостоянок (у разі їх наявності)”.

Наприклад, магазин, який знаходиться в сусідньому будинку однозначно не має права використовувати прибудинкову територію Вашого будинку, оскільки вона призначена для обслуговування Вашого багатоквартирного будинку і забезпечення задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників) та наймачів (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у такому багатоквартирному будинку.

Те, що сусід ставить своє авто біля будинку це нормальна ситуація, однак якщо він заважає заїзду і виїзду технічним автомобілям служби ліфт, швидка допомога, пожежна та інше то дана ситуація є порушенням прав мешканців будинку, тоді потрібно звертатись в патрульну службу для складення протоколу. Однак, якщо він мирно поставив авто і нікому не заважає, то не шукайте негативу, нехай мешканець ставить авто, можливо і Вам колись знадобиться місце поставити своє авто, а зелені насадження це прекрасно.

Зв'язатися з юристом
Гнатюк Людмила Петрівна , місто Вінниця
Телефон:098-675-13-50; 063-700-40-25
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Вартість консультаційних послуг в залежності від обсягу наданої консультації від 250 грн.
Вдячність приймається на карту Приватбанк
5168 7573 6306 4405



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]