Договори інтернет займів

13.06.2020

Чи являється смс ідентифікатор інтернет займів електронним підписом?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

У більшій частині випадків МФО укладають з фізичними особами електронні договори. У такому договорі посилаються на Правила надання коштів у позику конкретним ТОВ, як швидкої фінансової допомоги, після чого, після схвалення заявки сайт генерує індивідуальну частину електронного договору, що містить всі істотні умови, при чому, посилання на ці правила на головній сторінці або в головному меню сайту МФО знайти не вдасться.Насправді весь текст електронного договору так і не надається фізичній особі. Але, в момент укладення договору, пропонується в кінці цієї процедури погодитися з правилами надання коштів в частині конфіденційності.

Однак, законодавець встановлює певні вимоги до електронного договору та до його укладення.

Так, п.5 ч.1 ст.1 ЗУ «Про електронну комерцію» визначає поняття електронний договір, як угоду двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків і оформлена в електронній формі;

Стаття 11 цього ж закону встановлює порядок укладення електронного договору, а саме:

Пропозиція укласти електронний договір (оферта) повинна містити істотні умови, передбачені законодавством для відповідного договору, і виражати намір особи, яка зробила його, вважати себе зобов'язаною у разі її прийняття.

Електронний договір, крім визначених Цивільним кодексом України істотних умов для відповідного виду договору, може містити наступну інформацію:

  • технологію (порядок) укладення договору;
  • порядок створення і накладення електронних підписів сторонами договору;
  • можливість і порядок внесення змін до умов договору;
  • спосіб та порядок прийняття пропозиції укласти електронний договір (акцепту)
  • порядок обміну електронними повідомленнями та інформацією між сторонами при виконанні ними своїх зобов'язань;
  • технічні засоби ідентифікації боку;
  • порядок внесення змін до помилку відправленого прийняття пропозиції укласти електронний договір (акцепту)
  • посилання на умови, що включаються в договір шляхом перенаправлення (посилання) до іншого електронного документа і порядок доступу до такого документа;
  • спосіб зберігання і пред'явлення електронних документів, повідомлень, іншої інформації в електронній формі та умови доступу до них;
  • умови виготовлення та отримання паперових копій електронних документів;
  • можливість вибору мови, використовуваного при укладенні та виконанні договору;
  • інші відомості.

Електронний договір укладається шляхом пропозиції його укласти (оферти) однієї стороною і її прийняття (акцепту) другою стороною.

Електронний договір вважається укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти такий договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції в порядку, визначеному частиною шостою цієї статті.

Пропозиція укласти електронний договір (оферта) може бути зроблена шляхом направлення комерційного електронного повідомлення, розміщені пропозиції (оферти) в мережі Інтернет або інших інформаційно-телекомунікаційних системах.

Особі, якій адресована пропозиція укласти електронний договір (оферта), повинен надаватися безперешкодний доступ до електронних документів.

Включення в електронний договір умов, що містяться в іншому електронному документі, шляхом перенаправлення (відсилання) до такого документу, якщо сторони електронного договору мали можливість ознайомитися з ним, не може бути підставою для визнання угоди нікчемною.Відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти електронний договір, про прийняття (акцепт) може бути надана шляхом:

  • відправка електронного повідомлення особі, яка зробила пропозицію укласти електронний договір, підписаного в порядку, передбаченому статтею 12 цього Закону;
  • заповнення формуляра заяви (форми) про прийняття такої пропозиції в електронній формі, підписується в порядку, передбаченому статтею 12 цього Закону;
  • вчинення дій, які вважаються прийняттям пропозиції укласти електронний договір (наприклад, фактичне отримання коштів), якщо зміст таких дій чітко роз'яснено в інформаційній системі, в якій знаходиться така пропозиція, і ці роз'яснення логічно пов'язані з нею.

Замовлення або підтвердження процедури закупівлі вважається отриманим в момент, коли сторона електронного договору отримала доступ до нього.

У разі якщо висновок електронного договору відбувається в інформаційно-телекомунікаційних системах.

Включення в електронний договір умов, що містяться в іншому електронному документі, шляхом перенаправлення (відсилання) до такого документу, якщо сторони електронного договору мали можливість ознайомитися з ним, не може бути підставою для визнання угоди нікчемною.

Замовлення або підтвердження процедури закупівлі вважається отриманим в момент, коли сторона електронного договору отримала доступ до нього.

У разі якщо висновок електронного договору відбувається в інформаційно-телекомунікаційній системі суб'єкта електронної комерції, для прийняття пропозиції укласти такий договір особа має ідентифікуватися в такій системі і надати відповідь про прийняття пропозиції (акцепт) в порядку, визначеному частиною шостою ст.11 цього Закону.

Такий документ оформляється в довільній формі і повинна містити істотні умови, передбачені законодавством для відповідного договору.

Інформаційна система підприємства електронної комерції, який пропонує укласти електронний договір, повинен передбачати технічну можливість особи, якій адресована така пропозиція, змінювати зміст наданої інформації до моменту прийняття пропозиції.

Місцем укладення електронного договору є місцезнаходження юридичної особи або місце фактичного проживання фізичної особи, яка є продавцем (виконавцем, постачальником) товарів, робіт, послуг.

Електронний договір, укладений шляхом обміну електронними повідомленнями, підписаний в порядку, визначеному статтею 12 цього Закону, вважається за правовими наслідками прирівнюється до договору, укладеного в письмовій формі.

Кожен екземпляр електронного документа з накладеним на нього підписом, визначеним статтею 12 цього Закону, є оригіналом такого документа.

Електронні документи (повідомлення), пов'язані з електронним угодою, можуть бути представлені в якості доказів сторонами та іншими особами, які беруть участь в судовому розгляді справи.

Докази, представлені в електронній формі та / або у формі паперових копій електронних повідомлень, вважаються письмовими доказами згідно зі статтею 64 Цивільного процесуального кодексу України, статтею 36 Господарського процесуального кодексу України та статтею 79 Кодексу адміністративного судочинства України.

Пропозиція укласти електронний договір (оферта), текст електронного договору, електронні повідомлення складаються державною мовою. За бажанням покупця електронний договір може укладатися на іншій мові за угодою сторін.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Доброї ночі. Так являється. Це має бути алфавітно - цифрова послідовність.

Зв'язатися з юристом
Левченко Оксана Сергіївна, місто Вінниця
Телефон:+380638665952
E-mail:[email protected]
ICQ:Вайбер +380638665952
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультація 180 грн.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860