Соседские ветки на моем участке

Соседи отказываютя срезать ветки, переросшие на мой участок. Угрожают, оскорбляют. Бросают мусор, всячески вредят. Участковый не дал действенных советов. Что делать?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Ст. 96 Земельного кодексу України встановлює обов'язок землекористувача дотримуватися правил добросусідства.

Відповідно до ст. 105 Земельного кодексу: "У випадку проникнення коренів і гілок дерев з однієї земельної ділянки на іншу власники та землекористувачі земельних ділянок мають право відрізати корені дерев і кущів, які проникають із сусідньої земельної ділянки, якщо таке проникнення є перепоною у використанні земельної ділянки за цільовим призначенням" (наприклад, якщо гілки затіняють ваш квітник)

Відповідно до ст. 109 ЗК "Кожен із сусідів має право вимагати ліквідувати дерева, які стоять на спільній межі. Витрати на ліквідацію цих дерев покладаються на сусідів у рівних частинах".

У випадку виникнення спору щодо додержання громадянами правил добросусідства, передбачено досудовий порядок шляхом звернення землевласника (землекористувача) у відповідну сільську, селищну, міську раду із заявою. Подана заява розглядається у тижневий строк з дня подання, за участю зацікавлених сторін, які повинні бути завчасно повідомлені про час і місце розгляду спору. За наслідками розгляду спору приймається рішення, виконання якого здійснюється органом, який прийняв це рішення.

В разі, якщо спір не буде вирішено, можливий судовий захист порушених прав.

Зв'язатися з юристом
Іщова Юлія Вікторівна, місто Вінниця
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: За усіма питаннями та детальнішою інформацією звертайтесь на електронну пошту



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]