пільги убд

чи має право вдова учасника бойових дій на його пільги

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Членам сімей загиблих ветеранів необхідно керуватися ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та ЗУ «Про соціальні і правові гарантії військовослужбовців та членів їх сімей».

Членам сімей живих учасників бойових дій чи осіб з інвалідністю внаслідок війни – ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Членам сімей чинних військовослужбовців – ЗУ «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».Відповідно до ст. 3 «Сімейного кодексу України», сім’я – це особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. У частині 5 ст. 51 «Бюджетного кодексу» зазначений інший перелік осіб, на яких передбачено пільги як членам сімей учасника бойових дій - це батьки, які не працюють, чоловік або дружина, діти до 18 років або ті, які мають інвалідність I або II групи з дитинства.До членів сімей згідно ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» загиблих ветеранів і тих, хто пропав безвісті належать:

утриманці, один з подружжя, якщо він не одружився вдруге,

діти, які не мають власних сімей,

діти, які мають власні сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення ними повноліття,

діти, які втратили обох батьків.

Такі особи можуть претендувати на отримання посвідчення «член сім’ї загиблого». Таких посвідчень два: сіре - видають органи соціального захисту населення, чорне – видає його військкомат. На основі отриманих посвідчень можна користуватися передбаченими законом пільгами.4 червня 2015 р. № 389 КМУ було затверджено «Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї». Зокрема, цей підзаконний нормативний акт поширює свою дію і на перелік громадян, які визначені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Самим Законом визначаються поняття ветеранів війни, до яких належать: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни. Відповідно до статті 5, учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань по захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з'єднань, об'єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях .Якщо ж права учасників бойових дій і вдів померлих учасників АТО порушуються, вони, звісно, можуть звертатися до суду. Водночас, не слід перекладати дану відповідальність на громадян, які вже зазнали надзвичайних страждань в зв’язку з втратою своїх рідних. Сьогодні захистити права цих людей мають офіс Омбудсмана і міністр соціальної політики України персонально. Причому не тільки мають, а й повинні.Відповідно до пункту 1 статті 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі Закон) його чинність поширюється на сім’ї військовослужбовців, партизанів, підпільників, учасників бойових дій на території інших держав, прирівняних до них осіб, зазначених у статтях 6 і 7 цього Закону, які загинули (пропали без вісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час захисту Батьківщини або виконання інших обов’язків військової служби (службових обов’язків), а також внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті або одержаного в період проходження військової служби чи на території інших держав під час воєнних дій та конфліктів,


Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860