Різниця між постановою та протоколом

29.05.2020

Доброго дня. Чи є різниця між "протоколом про адміністративне правопорушення" та "постановою про адміністративне правпорушення"? Просто бачив відео, де співробітник ДАІ хоче почати розглядати справу про порушення правил дорожнього руху, а водій відповідно вимагає від співробітника ДАІ не протокол, а постанову. Цікаво, чи є якась різниця?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Найкраща відповідь

Таким чином складання протоколу є процесуальною дією суб'єкта владних повноважень, які спрямовані на фіксацію адміністративного правопорушення та, в силу положень статті 251 КУпАП, є предметом оцінки суду в якості доказу вчинення такого правопорушення при розгляді справи про притягнення особи до адміністративної відповідальності.ПОСТАНОВА - правовий акт, який приймається вищими та деякими центральними органами управління для розв'язання найважливіших питань, що стоять перед цими органами, і для встановлення стабільних норм та правил поведінки.

  1. В чому різниця між протоколом і постановою?

Є два види документів, які працівник патрульної поліції вправі оформити щодо водія – це постанова або протокол по справі про адміністративне правопорушення. Постановою водія одразу притягують до відповідальності за порушення Правил дорожнього руху. Протоколом лише фіксують факт порушення, а саму постанову, у випадку складання протоколу, виноситиме суд.

Який документ складається щодо водія залежить від виду інкримінованого йому порушення. Наприклад, за вчинення ДТП без потерпілих людей або відмову пройти огляд на стан сп’яніння на водія складається саме протокол. Проте у разі порушення правил проїзду перехрестя, сигналів світлофора, не увімкнене ближнє світло фар у відповідний період або за керування автомобілем без полісу «автоцивілки» – складається саме постанова, в якій зазначається розмір штрафу, який підлягає сплаті протягом 15-ти днів.

  1. Чому треба ставити підпис у складеному протоколі чи постанові?

У наданій водію після складання поліцейським постанові чи протоколі йому пропонується поставити підпис у відповідній графі, до якої водій, як особа, яку притягають до відповідальності, може занести свої пояснення чи заперечення.

«Сліпе» підписування постанови чи протоколу, без внесення до нього заперечень, призводить до того, що водій не фіксує письмово своєї незгоди з порушенням, яке ставиться йому в вину поліцейським. При подальшому оскарженні постанови чи протоколу у суді, особливо у разі відсутності чи недостатності переконливих доказів на користь водія, це може призвести до того, що суд не прийме до уваги висловлену в суді незгоду водія з протоколом чи постановою саме через відсутність такої незгоди у самій постанові чи протоколі.

  1. Чому не слід відмовлятися від підписання постанови або протоколу?

З тих же самих причин – відсутність підпису може бути використана проти водія. Важливо розуміти, що відмова підписувати протокол чи постанову та незгода зі змістом таких документів – це різні речі. За відсутності підпису водія, не виключено, що недобросовісний працівник поліції може розписатися сам чи надати пізніше таку постанову або протокол на підпис сторонній особі, яка розпишеться начебто як водій, притягнутий до відповідальності.

  1. Як правильно підписувати постанову або протокол?

Окрім вище зазначених, існує ще низка нюансів і тонкощів, які інколи навіть досвідчений адвокат не може одразу передбачити на місці оформлення протоколу чи постанови. Тому, якщо водій не упевнений, що він вчинив порушення або ж навпаки, упевнений у правильності своїх дій, підписання ним протоколу чи постанови має бути зроблено шляхом внесення запису «не згоден» у відповідну графу щодо особи порушника та його пояснень з приводу пред’явленого йому порушення.

Також не слід детально описувати причини і обставини з якими водій не згоден. Це може бути використано проти нього в суді, якщо оцінка водієм певних обставин не збігатиметься з вимогами Правил дорожнього руху чи суперечитиме іншим доказам по справі. Тоді як зафіксована незгода водія з порушенням у вигляді фрази "не згоден" не містить деталей і може допомогти адвокату виграти справу саме на користь клієнта, навіть попри інші докази.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860