Чи може юр.особа купити землі ОСГ призначення?

28.05.2020

Чи може юр.особа придбати на підставі договору купівлі-продажу у фіз.особи земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Да может Законодавче регулювання особистого селянського господарства в Україні регулюється главою 5 Земельного кодексу України, а також Законом України «Про особисті селянські господарства».

Насамперед, варто зазначити, що виходячи з належності земель ОСГ до землі сільськогосподарського призначення, володіння, користування, продаж та розпорядження такими земельними ділянками здійснюється з певними обмеженнями.

  • По-перше, означені земельні ділянки повинні використовуватись виключно за їх цільовим призначенням – для виробництва продукції сільського господарства, тобто це земля для ведення особистого селянського господарства.
  • По-друге, законодавством встановлені вимоги щодо власників вказаних земельних ділянок – вони не можуть бути передані у власність іноземцям, особам без громадянства, юридичним особам-нерезидентам, а також іноземним державам.
  • По-третє, як відомо, в Україні на теперішній момент встановлений мораторій на продаж або відчуження іншим шляхом більшості земель сільськогосподарського призначення. Але, що стосується земель ОСГ, мораторій поширює свою дію лише на ті землі, які виділені в натурі власникам земельних паїв.Для окремих договорів, за якими здійснюється продаж земельних ділянок, законодавством можуть встановлюватися необхідні документи. Тут надаємо приблизний перелік таких документів:
    1. Договір купівлі-продажу означеної земельної ділянки;
    2. Державний акт про право власності на землю (свідоцтво, витяг);
    3. Витяг із Державного земельного кадастру;
    4. Довідка, видана відповідною сільською радою про те, що ділянка не є паєм;
    5. Дані про грошову оцінку земельної ділянки (з рецензією);
    6. Для фізичних осіб: паспорт громадянина, ідентифікаційний номер (ІНН), свідоцтво про одруження (якщо власник одружений), письмова згода другого з подружжя (із засвідченням нотаріуса);
    7. Для юридичних осіб: виписка, витяг із Реєстру, протокол загальних зборів учасників про рішення щодо правочину (згідно статуту), протокол з даними про обрання на посаду директора, паспорт, ідентифікаційний код директора;
    8. Заява від особи, що отримує право власності, про державну реєстрацію свого права;
    9. Квитанція про сплату держмита;
    10. Документ про сплату послуг надання витягу із Реєстру.
Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860