Офіційне працевлаштування

Якщо влаштовувати на роботу офіційно пенсіонера , інваліда ІІ групи чи зменшиться його пенсія, якщо зменшиться то наскільки?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Розмір пенсії загалом залежить від страхового стажу, заробітної плати, часу виходу на пенсію. Впливає на розмір пенсії і факт працевлаштування. Наприклад, якщо людина влаштувалась на роботу, вона може отримати пенсію в меншому розмірі або взагалі залишитися без неї. Про що в зв’язку з цим необхідно знати пенсіонеру?

Виплата пенсії зупиняється, якщо пенсіонер працевлаштувався, в деяких випадках йому можуть призупинити виплату пенсії. Так, при працевлаштуванні пенсія не виплачується:

  • жінкам, які вийшли на пенсію до 01.01.2015 року достроково до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Відповідно до п. 7-2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», після реформи, тобто з 1 жовтня 2011 року до 1 січня 2015 року, жінки могли вийти достроково на пенсію в 55 років. Умови виходу на пенсію – 30 років стажу та звільнення з роботи;
  • особам, яким призначена пенсія за вислугу років (якщо пенсіонер починає працювати за спеціальністю, яка дає право на призначення такої пенсії).

Пенсія виплачується в меншому розмірі в той же час, інші пенсіонери мають право працювати та отримувати пенсію, але і тут бувають випадки, коли розмір пенсії стає меншим. Чому? Це пов’язано з тим, що при працевлаштуванні пенсіонера йому припиняють виплачувати деякі надбавки.

Зокрема, при працевлаштуванні:

  • інвалідам ІІ-ї та ІІІ-ї групи інвалідності припиняють платити пенсію по інвалідності в розмірі пенсії за віком. У разі працевлаштування пенсія виплачується в наступних відсотках від пенсії за віком: інвалідам ІІ групи – 90%, інвалідам ІІІ групи – 50%.
  • працюючим пенсіонерам за віком не проводять перерахунок надбавки за понаднормативний стаж у зв’язку зі зміною розміру прожиткового мінімуму. Такий перерахунок проводять після звільнення з роботи з урахуванням прожиткового мінімуму на дату звільнення;
  • знімаються надбавки на неповнолітніх дітей (до 18 років). Дані надбавки призначаються тільки непрацюючим пенсіонерам та виплачуються на кожну дитину в таких розмірах:
  • для тих, хто отримує пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» - 150,00 грн. (постанова Кабінету Міністрів України від 16 липня 2008 року № 654);
  • для тих, хто отримує пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (50% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність відповідно до ст. 16 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»).

На замітку пенсіонеру

Відповідно до п. 2.21 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у разі звільнення (припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) особа повідомляє орган, що призначає пенсію, за місцем перебування на обліку як одержувача пенсії про дату звільнення шляхом подання заяви.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860