Збори громади, звіт селищного голови.

18.05.2020

Здраствуйте. Чи можна на основі даної статті ініціювати збори громади селища для заслухання звіту що до діяльності селищного голови, або його заступника чи виконувача обов'язків, зокрема у сфері земельних питань і розвитку селища, або підкажіть будь ласка на основі якого закону можна ініціювати проведення зборів та вислухання звіту. Дякую.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Загальні збори громадян за місцем проживання є формою їх безпосередньої участі у вирішенні питань місцевого значення. Таке право для громадян регламентовано не лише нормами Положення про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 17.12.93 р. № 3798-XII1, Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»2, а й прямо закріплено у Конституції України. Звісно, Положення було затверджено задовго до прийняття Закону № 280, проте цей документ наразі чинний і його норми мають бути покладені в основу свого Порядку проведення загальних зборів громадян за місцем проживання3 кожною місцевою радою.Як вже було зазначено, право громадян збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування, гарантовано ч. 1 ст. 39 Конституції України.

Частиною 2 цієї ж статті Основного Закону передбачено, що обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку — з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Зауважте, що положенню ч. 1 ст. 39 Конституції дано офіційне тлумачення згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 19.04.01 р. № 4-рп/2001.Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону № 280 загальні збори громадян за місцем проживання є формою їх безпосередньої участі у вирішенні питань місцевого значення. Частина 2 цієї ж статті зазначає, що рішення загальних зборів громадян враховуються органами місцевого самоврядування в їх діяльності, а ч. 3 передбачає, що порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання визначається законом та статутом територіальної громади.

Саме таким законом наразі є Положення.

А от щодо визначення порядку проведення загальних зборів громадян статутом територіальної громади виникає питання. Справа у тому, що навіть на сьогодні далеко не всі місцеві ради затвердили статути своїх територіальних громад. Проте більшість їх мають затверджені порядки проведення загальних зборів громадян. Вважаємо, що це не є порушенням вимог ч. 3 ст. 8 Закону № 280, адже відповідно до ч. 1 ст. 19 цього ж Закону представницький орган місцевого самоврядування може прийняти статут територіальної громади села, селища, міста з метою врахування історичних, національно-культурних, соціально-економічних та інших особливостей здійснення місцевого самоврядування. Тобто прийняття статуту територіальної громади є правом, а не обов’язком. А отже, якщо розуміти буквально норму ч. 3 ст. 8 Закону № 280, Порядок проведення загальних зборів громадян має бути однією із складових статуту територіальної громади і у разі незатвердження останнього буде не визначеним аж до моменту затвердження статуту. Отже, наша вам порада: якщо не маєте затвердженого статуту територіальної громади (або, якщо маєте, але у його складі не визначено порядок проведення загальних зборів громадян) — краще розробіть та затвердіть окремим документом Порядок проведення загальних зборів громадян.Увага! Загальні збори громадян мають право звертатися з пропозиціями до відповідних місцевих рад, державних органів, інших органів місцевого і регіонального самоврядування, керівників підприємств, організацій і установ, які зобов’язані розглянути ці пропозиції та інформувати у місячний строк про результати розгляду осіб або органи, за рішенням яких було скликано збори (ст. 7 Положення).

Порядок скликання загальних зборів громадян. Відповідно до ст. 8 Положення загальні збори громадян скликаються відповідним головою (міським, селищним, сільським) або виконавчим органом відповідної ради, громадськими комітетами і радами самоврядування. Збори також скликаються за пропозицією не менш як третини від загальної кількості громадян, які проживають у відповідному територіальному утворенні, депутатів відповідної ради, членів постійної комісії, депутатської групи, трудового колективу, об’єднання громадян.Згідно зі ст. 9 Положення рішення про скликання зборів доводиться до відома громадян, які проживають на відповідній території, не пізніш як за 7 днів до їх проведення з зазначенням часу скликання, місця проведення зборів, питань, які передбачається внести на їх обговорення. У випадках особливої необхідності населенню повідомляється про скликання зборів в день їх проведення (ст. 9 Положення).

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860