Ліцензія на продаж цифрових товарів.

08.05.2020

Доброго дня.

Підкажіть куди звертатись, щоб отримати ліцензію на продаж цифрових товарів, а саме цифрових версій ігр і підписок для ігрових приставок.

Також цікавить які документи для цього потрібні.

Чи обов‘язково мати для цього свій офіс, виділенн місце під склад, якщо товари цифрові і зберігаються в електронному вигляді?

Продавати товари збираюсь в інтернет-магазині, тобто тільки онлайн.

Дякую!

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Минулого року було прийнято Закон № 675, який сьогодні є, по суті, єдиним нормативним актом, що регламентує особливості саме інтернет-торгівлі.

На таку торгівлю поширюються й положення "загальних" нормативів: ЦКУ, Закону № 1023, Закону № 2297, Закону № 265/95, Закону № 2346 та інших. Є й "підзаконні" нормативи, зокрема Правила № 103, Правила № 206, Правила № 104, Правила № 185, Порядок № 833. Тож під час організації інтернет-торгівлі слід ознайомитися з низкою нормативів.Правові відносини у сфері електронної комерції під час вчинення електронних правочинів регламентує Закон № 675.

Інтернет-магазин – засіб для представлення або реалізації товару, роботи чи послуги шляхом вчинення електронного правочину (пп. 8 ч. 1 ст. 3 Закону № 675).

Електронний правочин – дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків, здійснена з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем (пп. 7 ч. 1 ст. 3 Закону № 675).

Електронні правочини здійснюються у сфері електронної торгівлі, якою вважається господарська діяльність у сфері електронної купівлі-продажу, реалізації товарів дистанційним способом покупцю шляхом вчинення електронних правочинів із використанням інформаційно-телекомунікаційних систем (пп. 2 ч. 1 ст. 3 Закону № 675).

У свою чергу, електронна торгівля вписується в поняття "електронна комерція", яке визначено в пп. 1 ч. 1 ст. 3 Закону № 675: відносини, спрямовані на отримання прибутку, що виникають під час вчинення правочинів щодо набуття, зміни або припинення цивільних прав та обов'язків, здійснені дистанційно з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем, внаслідок чого в учасників таких відносин виникають права та обов'язки майнового характеру.Продавцями у сфері електронної комерції можуть бути суб'єкти господарської діяльності (юридичні та фізичні особи).

Очевидно, що у таких осіб у виписці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань має бути зазначено вид діяльності за КВЕД 47.91 "Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет". На це зверталася увага у листах Держкомпідприємництва від 11.01.2014 р. № 196/0/20-14, ДПСУ від 11.12.2012 р. № 11229/0/71-12/15-2217Є, Головного управління ДФС у Харківській області від 03.03.2016 р. № 88/ФОП/20-40-13-01-15).

Згідно з Методосновами № 396 клас 47.91 включає роздрібну торгівлю за допомогою компаній поштового замовлення або мережі Інтернет, тобто діяльність із роздрібної торгівлі, де покупець здійснює свій вибір, ґрунтуючись на рекламних оголошеннях, каталогах, інформації веб-сайтів чи будь-якій іншій рекламній продукції, та здійснює замовлення поштою, телефоном або через мережу Інтернет (зазвичай за допомогою спеціальних засобів, розміщених на веб-сайті). Товар, що купується, може бути або безпосередньо завантажений з інтернет-сайту, або доставлений покупцеві.

Цей клас включає:

– роздрібну торгівлю будь-якими товарами за допомогою компаній поштового замовлення;

– роздрібну торгівлю будь-якими товарами в мережі Інтернет;

– пряму торгівлю за допомогою телебачення, радіо та за телефоном;

– діяльність з роздрібної торгівлі інтернет-аукціонів.

Цей клас не включає:

– роздрібну торгівлю автотранспортними засобами, а також деталями та приладдям для них у мережі Інтернет (групи 45.1, 45.3);

– роздрібну торгівлю мотоциклами, а також деталями та приладдям для них у мережі Інтернет (група 45.40).

Продавці можуть перебувати на загальній або спрощеній системі оподаткування (зі сплатою єдиного податку). Причому щодо фізичних осіб – підприємців, які є продавцями в інтернет-магазині, контролери підтверджують можливість реєстрації платниками єдиного податку 2 групи (лист Головного управління ДФС у Харківській області від 03.03.2016 р. № 88/ФОП/20-40-13-01-15).

Обов'язки продавця у сфері електронної комерції

Згідно з ч. 1 ст. 7 Закону № 675 продавець товарів, робіт, послуг в електронній комерції під час своєї діяльності та в разі поширення комерційного електронного повідомлення зобов'язаний забезпечити прямий, простий, стабільний доступ інших учасників відносин у сфері електронної комерції до такої інформації:

– повне найменування юридичної особи або прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи – підприємця;

– місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи – підприємця;

– адреса електронної пошти та/або адреса інтернет-магазину;

– ідентифікаційний код для юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичної особи – підприємця, або серія та номер паспорта для фізичної особи – підприємця, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відмітку в паспорті;

– відомості про ліцензію (серія, номер, строк дії та дата видачі), якщо господарська діяльність підлягає ліцензуванню;

– відомості про включення податків у розрахунок вартості товару, роботи, послуги (зокрема це стосується ПДВ та акцизного податку);

– у разі доставки товару – інформація про вартість доставки;

– інші відомості, що відповідно до законодавства підлягають оприлюдненню.

До таких "інших відомостей", зокрема, належить інформація, зазначена в ч. 2 ст. 13 Закону № 1023, а саме:

– порядок прийняття претензії;

– основні характеристики продукції;

– ціна, включаючи плату за доставку, та умови оплати;

– гарантійні зобов'язання та інші послуги, пов'язані з утриманням або ремонтом продукції;

– інші умови поставки або виконання договору;

– мінімальна тривалість договору, якщо він передбачає періодичні поставки продукції або послуг;

– вартість телекомунікаційних послуг, якщо вона відрізняється від граничного тарифу;

– період прийняття пропозицій;

– порядок розірвання договору.

Слід урахувати, що в разі ненадання цієї інформації до суб'єкта господарювання можуть бути застосовані санкції, передбачені ст. ст. 15 та 23 Закону № 1023, а саме: згідно з пп. 7 ч. 1 ст. 23 Закону № 1023 на продавця може бути накладено штраф у розмірі 30 % вартості одержаної для реалізації партії товару, виконаної роботи, наданої послуги, але не менше п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (не менше 85 грн), а в разі, коли відповідно до закону суб'єкт господарської діяльності не веде обов'язковий облік доходів і витрат, – у розмірі п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн).

При цьому продавець має право вимагати від іншої сторони лише такі відомості, без яких укладення та виконання зобов'язань за електронним договором неможливі (ч. 4 ст. 7 Закону № 675).

Покупець товарів, робіт, послуг у сфері електронної комерції, який приймає (акцептує) пропозицію іншої сторони щодо укладення електронного договору, зобов'язаний повідомити про себе інформацію, необхідну для його укладення (ч. 2 ст. 8 Закону № 675).

Чим можна торгувати в інтернет-магазині

Асортимент товарів, що продаються на замовлення та поза торговельними або офісними приміщеннями (у тому числі в інтернет-магазині), визначається суб'єктом господарювання самостійно, крім товарів, продаж яких згідно із законодавством заборонений (п. 1.3 Правил № 103).

Такі заборони на сьогодні існують щодо таких товарів:

1) лікарські засоби – згідно з п. 2.6 Ліцензійних умов № 723 забороняється дистанційна (через мережу Інтернет) торгівля лікарськими засобами, а також продаж лікарських засобів поштою та через будь-які заклади, крім аптечних, та поза ними. На це було звернено увагу в листі Держлікслужби від 27.04.2012 р. № 8506-1.2/4.3/17-12. При цьому в листі було зазначено, що Ліцензійні умови № 723 не містять заборони на розміщення інформації про аптечний заклад і наявні в ньому лікарські засоби в мережі Інтернет;

2) алкогольні напої та тютюнові вироби. Проти інтернет-торгівлі цією продукцією заперечують податківці. Зокрема, у листі ДФСУ від 01.10.2015 р. № 20887/6/99-99-22-07-03-15 та роз'ясненні з розділу 115.05 модуля БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ контролери відповіли на запитання, чи можливе здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами через інтернет-магазин? На думку податківців, такої можливості немає, оскільки торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами має здійснюватися відповідно до Правил № 854 за наявності відповідних торговельних і складських приміщень для здійснення реалізації цих виробів.

Крім того, деякі заборони є й в інших документах. Наприклад, у Ліцензійних умовах № 1000 сказано, що місцем провадження виду господарської діяльності, зокрема з продажу зброї невійськового призначення та боєприпасів до неї, є об'єкт (приміщення, будівля), у межах якого здійснюється відповідний вид господарської діяльності або який використовується для його провадження (може збігатися з місцезнаходженням суб'єкта господарювання), зокрема магазин, в якому здійснюється торгівля зброєю, боєприпасами до неї, спеціальними засобами.

Втім, у подібних випадках можна мати в наявності "реальний" магазин, а через інтернет продавати товари, що перебувають у цьому магазині (шляхом розміщення відповідних замовлень, які виконує "реальний" магазин).

Є також обмеження, пов'язані із застосуванням спрощеної системи оподаткування. Наприклад, усім платникам єдиного податку заборонено здійснювати діяльність з продажу предметів мистецтва та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату (пп. 9 пп. 291.5.1 ПКУ).

Тож перед тим як відкрити інтернет-магазин, слід ознайомитися з Ліцензійними умовами (зрозуміло, якщо вони є), з продажу певного виду товарів.За нормами ч. 1 ст. 10 Закону № 675 електронні правочини вчиняються на основі відповідних пропозицій (оферти).

При цьому комерційні електронні повідомлення поширюються лише на підставі згоди на отримання таких повідомлень, наданої особою, якій такі повідомлення адресовано (ч. 2 ст. 10 Закону № 675). Таке повідомлення може надсилатися особі без її згоди лише за умови, що вона може відмовитися від подальшого отримання таких повідомлень (ч. 2 ст. 10 Закону № 675). Вимоги до змісту комерційного електронного повідомлення наведено в ч. 4 ст. 10 Закону № 675.

Пропозиція укласти електронний договір (оферта) має містити істотні умови, передбачені законодавством для відповідного договору, і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов'язаною в разі її прийняття (ч. 1 ст. 11 Закону № 675). Таку пропозицію може бути зроблено шляхом (ч. 4 ст. 11 Закону № 675):

– надсилання комерційного електронного повідомлення;

– розміщення пропозиції (оферти) у мережі Інтернет;

– розміщення пропозиції (оферти) в інших інформаційно-телекомунікаційних системах.

Електронний договір укладається шляхом пропозиції його укласти (оферти) однією стороною та його прийняття (акцепту) другою стороною. Інформацію, що вказується в електронному договорі, наведено в ч. 2 ст. 11 Закону № 675.

Електронний договір вважається укладеним з моменту отримання особою, яка направила пропозицію укласти такий договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції (ч. 3 ст. 11 Закону № 675). Відповідь особи, якій адресовано пропозицію укласти електронний договір, про її прийняття (акцепт) може бути надано шляхом (ч. 6 ст. 11 Закону № 675):

– надсилання електронного повідомлення особі, яка зробила пропозицію укласти електронний договір, підписаного в порядку, передбаченому ст. 12 Закону № 675;

– заповнення формуляра заяви (форми) про прийняття такої пропозиції в електронній формі, що підписується в порядку, передбаченому ст. 12 Закону № 675;

– вчинення дій, що вважаються прийняттям пропозиції укласти електронний договір, якщо зміст таких дій чітко роз'яснено в інформаційній системі, в якій розміщено таку пропозицію, і ці роз'яснення логічно пов'язані з нею.

Якщо покупець укладає електронний договір шляхом розміщення замовлення за допомогою інформаційно-телекомунікаційних систем, продавець зобов'язаний оперативно підтвердити отримання такого замовлення (ч. 7 ст. 11 Закону № 675).

Місцем укладення електронного договору є місцезнаходження юридичної особи або місце фактичного проживання фізичної особи, яка є продавцем (виконавцем, постачальником) товарів, робіт, послуг (ч. 9 ст. 11 Закону № 675).

Момент виконання продавцем обов'язків передати покупцю товар визначається згідно з положеннями ЦКУ про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено Законом № 675 (ч. 10 ст. 11 Закону № 675). Такі "особливі" випадки зазначено в ч. 10 ст. 11 Закону № 675.

Зокрема, якщо предметом електронного договору є надання послуг у сфері електронної комерції, обов'язок постачальника перед споживачем вважається виконаним у момент, коли надана постачальником послуга відповідає властивостям, визначеним договором або законодавством.

Якщо предметом електронного договору є виконання робіт у сфері електронної комерції, обов'язок виконавця перед замовником вважається виконаним у момент, коли результат виконаної роботи відповідає вимогам, установленим договором або законодавством.

Електронним договором може бути визначено й інший момент виконання зобов'язань між сторонами.

Електронний договір, укладений шляхом обміну електронними повідомленнями, підписаний у порядку, визначеному ст. 12 Закону № 675, за правовими наслідками прирівнюється до договору, укладеного в письмовій формі. Кожний примірник електронного документа з накладеним на нього підписом, визначеним ст. 12 Закону № 675, є оригіналом такого документа.

Якщо відповідно до акта цивільного законодавства або за домовленістю сторін електронний правочин має бути підписано сторонами, моментом його підписання є використання (ч. 1 ст. 12 Закону № 675):

– електронного підпису або електронного цифрового підпису відповідно до Закону № 852, за умови використання засобу електронного цифрового підпису всіма сторонами електронного правочину;

– електронного підпису одноразовим ідентифікатором, визначеним Законом № 675;

– аналога власноручного підпису (факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, іншого аналога власноручного підпису) за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідних аналогів власноручних підписів.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860