права оплати праці

якщо працівник працює 340 годин вахтою 24, відпочинок (на роботі 24) знову 24, як оплачується?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Згідно із Загальними положеннями додатка 1 до Постанови № 794/33-82, вахтовий метод роботиособлива форма організації робіт, заснована на використанні трудових ресурсів поза місцем їхнього постійного проживання, коли не може бути забезпечене щоденне повернення працівників до місця постійного проживання або якщо працівники витрачають понад три години на день для того, щоб дістатися на роботу і з роботи.

Слід чітко розрізняти вахтовий метод роботи та несення вахтової служби, наприклад, працівниками органів внутрішніх справ або працівниками флоту рибної чи іншої промисловості, оскільки у цих випадках працівники також можуть працювати поза місцем їхнього постійного проживання, але в цих випадках застосовується окремий порядок організації роботи, визначений вимогами відповідних статутів чи окремих правових актів, а не вимогами Постанови № 794/33-82.При прийнятті працівника на роботу керівникові кадрового підрозділу необхідно знати, що до робіт, виконуваних вахтовим методом, відповідно до статей 174, 176, 192 КЗпП, не можуть залучатися працівники, котрі не досягли 18 років, вагітні жінки і жінки, які мають дітей віком до трьох років або дитину-інваліда.

Оформлення працівника проводиться відповідним наказом, а в графі 3 трудової книжки вказується, що робота виконується вахтовим методом.

Під час прийняття працівникові, відповідно до статті 29 КЗпП, під розписку роз’яснюють права і обов’язки, ознайомлюють його з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором та внутрішніми наказами щодо регламенту роботи працівників. Йому повідомляють про умови праці, наявність на робочому місці, де він працюватиме, небезпечних чи шкідливих факторів, які ще не усунуто, і можливі наслідки їх впливу на здоров’я, про пільги та компенсації.

Якщо до виконання робіт вахтовим методом залучаються працівники підприємства, тобто змінюватимуться істотні умови їх праці, таких працівників слід письмово, під розпис, попередити про такі зміни не пізніше ніж за два місяці.

Працівники, які працюватимуть за вахтовим методом, підлягають попередньому і періодичним медичним оглядам.

Після укомплектування вахтових змін адміністрація підприємства встановлює пункт і час зборів працівників. Проїзд працівників від місця їхнього постійного проживання до пункту збору і місця роботи (об’єкта, ділянки) й назад оплачується підприємством.Оплата праці при організації роботи за вахтовим методом провадиться:

  • робітникам-відрядникам — за обсяги виконаних робіт за затвердженими комплексними та іншими чинними нормами та розцінками;

  • робітникам-погодинникам — за фактично відпрацьований час у годинах з розрахунку встановлених тарифних ставок та присвоєних розрядів;

  • працівникам, яким встановлено посадовий оклад, — за фактично відпрацьований час у годинах з розрахунку встановлених місячних окладів.

Преміювання працівників здійснюється відповідно до чинного на підприємстві положення про преміювання. При цьому премія нараховується на заробітну плату без урахування оплати днів міжвахтового відпочинку.

Особам, які працюють за вахтовим методом, за кожен день роботи, окрім виплати основної заробітної плати, виплачується надбавка за вахтовий метод роботи. Порядок виплати та граничного розміру надбавки визначається у колективному договорі відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок і посадових окладів працівників, направлених для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, та працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз’їзний (пересувний) характер» від 31 березня 1999 р. № 490 і не може перевищувати розміру добових, що виплачуються працівникам при службових відрядженнях у межах України (затверджені постановою Кабінету Міністрів України «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23 квітня 1999 р. № 663). При цьому інші види компенсацій додатково не виплачуються.

Якщо чергова зміна вахтового персоналу не прибула у призначений час або в інших виняткових випадках, передбачених статтею 62 КЗпП, власник або уповноважений ним орган, який здійснює роботи вахтовим методом, за згодою профспілкового комітету і працівника може продовжити вахту. У цьому разі час продовження тривалості вахти вважається надурочним з обмеженнями, визначеними статтею 65 КЗпП, й оплачується у подвійному розмірі згідно зі статтею 106 КЗпП.

Надбавка за вахтовий метод роботи при підрахунку середнього заробітку не враховується і не обкладається податком.

Дні відпочинку (відгули) у зв’язку з роботою в надурочний час в обліковому періоді в межах графіка роботи на вахті оплачуються в розмірі тарифної ставки, окладу, одержуваних працівниками до дня настання відпочинку (відгулу), з розрахунку за повний робочий день. Витрати, пов’язані з виплатою надбавки за вахтовий метод роботи й оплатою за час перебування й затримки в дорозі, здійснюються в межах кошторисів і витрат на провадження робіт і послуг.

Середній заробіток для оплати за дні щорічної відпустки обчислюється у встановленому порядку з урахуванням днів відгулів, наданих в обліковому періоді.

У разі якщо працівнику надаються оплачувані відгули, а також виплачується компенсація за відгули при звільненні, оплата за дні відгулів враховується при обчисленні середньомісячного заробітку.

При оплаті по середньому заробітку працівників з підсумованим обліком робочого часу визначається середній заробіток за годину. Для цього заробіток за весь час, фактично відпрацьований за останніх два місяці, ділиться на кількість годин. Оплаті підлягає кількість робочих годин, відпрацьованих працівником, що припадають за розкладом (графіком) роботи на проміжок часу, який повинен бути оплачений.

Зазначений порядок підрахунку застосовується в разі збереження середнього заробітку, коли його обчислення провадиться відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» від 8 лютого 1995 р. № 100.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860