Закон Украины об ОСАГО

24.03.2020

Добрый день!

ст.20-1.1. Закону про страхування "У разі зміни власника забезпеченого транспортного засобу договір страхування зберігає чинність до закінчення строку його дії."

Прошу прояснить, до окончания срока действия полиса, есть ли необходимость в его замене, если изменился хозяин и номерной знак автомобиля?

И предусмотрена за это административная ответственность?

Спасибо!

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Відправною точкою проблеми є та, що поліс ОСАГО зберігає чинність:

У разі зміни власника забезпеченого транспортного засобу договір страхування зберігає чинність до закінчення строку його дії. У разі відчуження забезпеченого транспортного засобу, права та обов’язки страхувальника переходять до особи, яка прийняла такий транспортний засіб у свою власність.

У разі смерті страхувальника-фізичної особи, його права та обов’язки за договором страхування переходять до осіб, які одержали забезпечений транспортний засіб у спадщину.

Якщо страхувальник-юридична особа припиняється і встановлюються його правонаступники, права і обов’язки страхувальника за договором страхування переходять до правонаступника.Тобто, особа купила автомобіль або отримала його у спадок і може не знати, що щодо автомобіля існує поліс.

А далі з навмисної бездіяльності страхових компаній, при оформленні нового поліса ОСАГО, щасливий власник автомобіля потрапляє під дію пункту 3 частини 1 статті 989 Цивільного кодексу України, відповідно до якої страхувальник зобов’язаний при укладенні договору страхування повідомити страховика про інші договори страхування, укладені щодо об’єкта, який страхується.

Якщо страхувальник не повідомив страховика про те, що об’єкт уже застрахований, новий договір страхування є недійсним.Отже, що існує чинний поліс страхувальник, тобто власник авто, може й не знати, але поліс буде недійсний з моменту його оформлення.

Я впевнена, що багато разів водії транспортних засобів оформлювали у різних компаніях страхові поліси ОСАГО. Але я не чула жодного разу, щоб представник страхової компанії поцікавився, а чи наявні інші поліси. Або ж самостійно через базу даних Моторно-транспортного бюро України перевірив це питання.

Саме тому, рекомендую користуватись сервісом МТСБУ і безкоштовно самостійно перевіряти ці питання, причому перевіряти саме на дату, коли ви бажаєте укласти договір страхування ОСАГО.Цей сервіс також може бути корисним, якщо особа потрапила у ДТП і вирішує питання щодо подання заяви до страхової компанії щодо виплати страхового відшкодування. Перед поданням такої заяви, перевіряйте чинність поліса особи, що винна у ДТП і не витрачайте час на безперспективне витрачання часу та паперу.

Якщо поліс ОСАГО є недійсним – всі претензії треба пред’являти до особи, винної у порушенні правил дорожнього руху, вина якої встановлюється судом.

Отже, проблеми власників автомобілів в цій частині залишаються саме їх проблемами. Будьте уважні.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860