Компенсація при звільнені у зв'язку із скороченням штату

20.02.2020

Якщо звільнення відбувається за підпунктом г частини 5 статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" у зв'язку із скороченням штату, як виплачуюється компенсація, якщо умови контракту не виконанні

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Всі підстави для звільнення військовослужбовців передбачені у статті 26 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу». Що стосується підстав для звільнення, а саме за станом здоров’я, у разі досягнення граничного віку та у зв’язку скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, з контрактної служби на сьогодні, то треба дивитись саме підпункти «б», «в», «г» п. 2 ч. 5 ст. 26 цього закону.

Особливий період діє в Україні з 18 червня 2014 року після набрання чинності Указу Президента України від 17 березня 2014 року № 303/2014 «Про часткову мобілізацію». Відповідного рішення Президента України про припинення такого періоду на сьогодні не було, а тому згідно з позицією Верховного Суду, викладеної в рішенні № 205/1998/17-ц від 25 квітня 2018 року, особливий період продовжує діяти.

Розпочнемо з того, що відповідно до 233 пункту Указу ПУ від 10 грудня 2008 року № 1153/2008 «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» (далі – Положення про проходження військової служби) військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають рапорт та документи, які підтверджують підстави звільнення. У рапортах зазначаються:

  • підстави звільнення з військової служби;
  • думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю; (варто зауважити, що під час дії особливого періоду проходження служби в резерві після звільнення є обов’язковою)
  • районний (міський) військовий комісаріат, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

Тепер перейдемо до розгляду кожної з підстав, про яку йтиметься у цьому вебінарі.

  1. За станом здоров’я – звільнення здійснюється на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби в мирний час або обмежену придатність у воєнний час, за винятком випадків, визначених положеннями про проходження громадянами України військової служби;

    Відповідно до розділу 6 наказу МОУ від 14.08.2008 № 402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» (далі – Положення про ВЛК) направлення на медичний огляд військовослужбовців проводиться прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами.

Згідно з п. 6.9 Положення про ВЛК під час медичного огляду військовослужбовців метод індивідуальної оцінки придатності їх до військової служби повинен застосовуватись у кожному випадку окремо. ВЛК враховує вік, освіту, військовий фах, підготовку, досвід, фактичну працездатність, спрямованість до подальшого проходження військової служби, думку командування і начальника медичної служби військової частини, вкладені у службовій та медичній характеристиках, та можливість подальшого проходження військовослужбовцем військової служби на посаді, яка найбільше відповідає стану його здоров’я.
Пункт 6.18 Положення про ВЛК встановлює, у разі коли особи визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку і в період оформлення звільнення з військової служби не можуть за станом здоров’я виконувати службові обов’язки, ВЛК одночасно з постановою про непридатність приймає постанову про звільнення від виконання службових обов’язків до 30 діб.

Військовослужбовці, які визнані непридатними до військової служби за станом здоров’я, підлягають звільненню з військової служби за станом здоров’я, крім військовослужбовців, визнаних військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (ПРОТЕ: за винятком розумових, сенсорних, психологічних вад та інших захворювань, визначених Міністерством оборони України), які виявили бажання проходити військову службу та стосовно яких прийнято рішення про залишення на військовій службі за контрактом. Військовослужбовці, які були визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, та яким згідно з прийнятими рішеннями дозволено проходити військову службу за контрактом на визначених посадах, можуть бути звільнені з військової служби до закінчення строку контракту в порядку, визначеному пунктом 35 Положення про проходження військової служби. Право залишитись на військовій службі з висновоком про непридатність за умови отримання дозволу передбачене 240 пунктом Положення про проходження військової служби.

Є наказ МОУ від 14.08.2018 № 410 “Про затвердження Переліку посад, що можуть бути заміщені військовослужбовцями, які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби”.

Після отримання військовою частиною відповідного висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність військовослужбовця до військової служби за станом здоров’я документи про його звільнення з військової служби оформлюються та надсилаються посадовій особі, яка видає наказ про звільнення негайно.

Варто зауважити, що під час звільнення з контрактної служби за станом здоров’я особа має право на одноразову грошову допомогу. Так, відповідно до 32 розділу наказу МОУ № 260 від 07.06.2018 «Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам» військовослужбовцям, які звільняються зі служби за станом здоров’я, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

Як вже було згадано вище, після звільнення з військової служби під час дії особливого періоду таких осіб в обов’язковому порядку направляють на проходження служби у військовому резерві. Проте відповідно до статті 26-2 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» на осіб, які є непридатними за станом здоров’я до служби у військовому резерві, цей обов’язок не поширюється.Стаття 22 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» встановлює, що граничний вік перебування на військовій службі для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду є граничний вік перебування в запасі та у військовому резерві.

Відповідно до ч. 4 ст. 28 цього ж закону граничним віком перебування в запасі та у військовому резерві є граничний вік перебування в запасі другого розряду.

Частиною 2 і 3 статті 28 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» встановлено, що для осіб, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу граничний вік є 60 років. А для осіб офіцерського складу, які перебувають у запасі:

  • молодшого та старшого офіцерського складу – 60 років;
  • вищого офіцерського складу – 65 років.

Згідно з абз. 5 п. 14.10 розд. XIV Наказу Міністерства оборони від 10.04.2009 року № 170 «Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» (далі – Інструкція) військовослужбовці, які досягли граничного віку перебування в запасі та у військовому резерві, підлягають звільненню з військової служби за віком або продовжують проходження військової служби у порядку, визначеному ч. 2 ст. 22 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». У цьому порядку встановлено, що військовослужбовці Збройних Сил України та інших військових формувань, які мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на займаній ними посаді, визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров’я для проходження військової служби, на їх прохання можуть бути залишені на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі, на строк до 5 років.

Відповідно до Інструкції, про яку ми згадували раніше, а саме п. 12.6. посадова особа, у підпорядкуванні якої є військовослужбовці, які виявили бажання звільнитись чи підлягають звільненню з військової служби, не пізніше ніж за чотири місяці до досягнення ними граничного віку перебування на військовій службі, зобов’язана здійснити заходи щодо:

  • розрахунку вислуги років військової служби військовослужбовців;
  • обстеження військово-лікарською комісією військовослужбовців.

Відповідно до п. 235 Положення про проходження військової служби військовослужбовці протягом 12 місяців до досягнення граничного віку перебування їх на військовій службі направляються для визначення ступеня придатності до військової служби за станом здоров’я на обстеження до військово-лікарської комісії, висновки якої враховуються під час визначення підстав звільнення з військової служби. Військовослужбовці, про залишення яких на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі рішення не прийнято, підлягають звільненню з військової служби на підставі документів, визначених Міністерством оборони України.

Проте є також згадка в Положенні про проходження військової служби про те, що військовослужбовці за їх бажанням можуть не направлятися на обстеження військово-лікарською комісією в разі звільнення за віком у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі.

Зверніть увагу!!! Якщо у Вас є одночасно право на звільнення з військової служби і за станом здоров’я, і за віком, то відповідно до п. 241 Положення про проходження військової служби Ви можете самостійно обрати одну з підстав. Звичайно, краще вибирати саме за станом здоров’я, оскільки при звільненні за такою підставою Ви матимете право на додаткову одноразову грошову допомогу, про яку ми говорили раніше.

Пункт 12.8 Інструкції встановлює, що документи на звільнення військовослужбовців, які досягають граничного віку перебування на військовій службі, направляються безпосередньо до посадових осіб, які мають право їх звільнення, не пізніше ніж за 2 місяці до досягнення військовослужбовцем граничного віку перебування на військовій службі. Наказ по особовому складу про звільнення цих військовослужбовців повинен бути виданий і доведений до військової частини за місцем проходження військової служби у строки, що забезпечуватимуть вчасне здавання справ і посад, а також розрахунок військовослужбовців.

Командири військових частин зобов’язані забезпечити своєчасне здавання посади, проведення усіх необхідних розрахунків з військовослужбовцями, стосовно яких видано наказ по особовому складу про звільнення їх з військової служби.

  1. Тепер поговоримо про звільнення у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів. Ця підстава передбачена пп. «г», п. 2 ч. 5 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу».

Згідно з п. 226 Положення про проходження військової служби військовослужбовці звільняються з військової служби у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів:

1) при скороченні посади, яку військовослужбовець займає, у тому числі при ліквідації (розформовуванні), реорганізації військових частин або державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних навчальних закладів, у разі неможливості використання цього військовослужбовця на військовій службі;

2) при скороченні рівнозначних посад у межах їх загальної чисельності, які підлягають заміщенню військовослужбовцями з однаковою військово-обліковою спеціальністю, зокрема, якщо займана ними посада не підлягає скороченню, за їх згодою (для військовослужбовців, які мають право на пенсію).

Абзац четвертий пункту 14.10 розділу XIV Інструкції встановлює, що вимоги цього підпункту 2 можуть бути застосовані у разі скорочення чисельності Збройних Сил України відповідно до законодавства щодо чисельності Збройних Сил України на відповідний рік та наявності заміни військовослужбовцю, який звільняється.

Звільнення з військової служби у зв’язку з проведенням організаційних заходів здійснюється в разі видання директиви Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України про проведення скорочення штатів або посад і неможливості переміщення військовослужбовців, посади яких скорочені, на інші посади.

В законі вказано, що звільнення на цій підставі здійснюється у разі неможливості використання військовослужбовців на військовій службі. Пункт 12.2 Інструкції якраз встановлює, що таке неможливість використання військовослужбовців на військовій службі. Це відсутність вакантних рівнозначних посад за основною або спорідненою військовими спеціальностями, що підтверджується відповідними кадровими органами, у межах:

  • оперативного командування, з’єднань, військових частин, установ і закладів, підпорядкованих командуванням видів, органам військового управління родів військ і спеціальних сил Збройних Сил України, Генеральному штабу Збройних Сил України, Міністерству оборони України, – для осіб рядового складу, сержантського і старшинського складу;
  • Збройних Сил України – для осіб офіцерського складу.

Пункт 118 Положення про проходження військової служби передбачає, що під час проведення організаційно-штатних заходів, унаслідок яких передбачається скорочення посад військовослужбовців, до кадрового органу номенклатури призначення не пізніше ніж за 2 місяці до встановлених строків проведення таких заходів подається список військовослужбовців, які вивільняються, з пропозиціями щодо їх дальшого службового використання. Згідно з п. 239 Положення військовослужбовців, які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів і які не набули права на пенсію за вислугу років, командир (начальник) попереджує про звільнення у письмовій формі не пізніше ніж за два місяці до проведення таких заходів. У такий самий строк про скорочення штатів або проведення організаційних заходів у військовій частині в установленому порядку письмово повідомляється державна служба зайнятості.

У разі неможливості призначення військовослужбовців, які вивільняються, на рівнозначні посади вони:

  • призначаються на нижчі посади (не більш як на один ступінь чи за їх згодою більше ніж на один ступінь);
  • або ж звільняються з військової служби у встановленому порядку (у разі відсутності згоди призначення на нижчі посади більше ніж на один ступінь або відсутності згоди переміщення на посади у випадках, визначених абзацами третім – п’ятим пункту 112 цього Положення).

Варто також зауважити, що у разі звільнення з військової служби у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, відповідно до 32 розділу наказу МОУ № 260 від 07.06.2018 таким особам виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби за наявності вислуги десять календарних років і більше.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860