Пільгова пенсія за списком №2 у 2020 році

Доброго дня! З 1993 року працюю медичною сестрою у психіатричній лікарні, Список № 2. Робоче місце атестоване. Я народилася 25 липня 1970 року. У 2020 році мені віповнюється 50 років . 23 січня 2020 року Конституційний суд України визнав протиправним Закон України № 213-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення", за яким мій вихід на пільгову пенсію переносився з 50 років на 55. Але пенсійний фонд стверджує, що КСУ відмінив неіснуючий закон і він керується у роботі Законом № 1058 “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”,ст.114. Чи маю я право виходу на пільгову пенсію у 50 років. Загальний стаж роботи у психіатричній установі 28 років.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

У зв’язку з тим, що зазвичай в трудовій книжці відсутні відомості про зайнятість особи в шкідливих умовах протягом повного робочого дня, не зазначається характер виконуваної роботи, розділ, підрозділ, пункт, найменування Списків або їх номери, куди включається цей період роботи, підприємством надається уточнююча довідка (п. 20 Порядку № 637).

У довідці має бути зазначено: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування Списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Тобто період, який підлягає зарахуванню до пільгового стажу роботи, визначає підприємство шляхом надання уточнюючої довідки.

Якщо підприємство ліквідовано і немає його правонаступника, пільговий стаж підтверджують відповідні комісії, що діють в кожній області при Пенсійному фонді України.Порядок застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчислені стажу роботи, що дає право на пенсію на пільгових умовах (далі — Списки), затверджено наказом № 383.Під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що були чинними на період роботи особи. При цьому до пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати внесення цієї посади чи професії до Списків.

03.08.2016 р. набрала чинності постанова № 461, якою затверджено нові Списки.

Списками, які були чинними до 03.08.2016 р., зокрема Списком № 1 у розділі XIX «Охорона здоров’я», було передбачено такі професії (посади), що дають право на пенсію за віком на пільгових умовах:

  • лікарі-рентгенологи, а також лікарі, зайняті у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок);
  • молодші спеціалісти з медичною освітою рентгенівських відділень (кабінетів), а також молодші спеціалісти з медичною освітою, зайняті у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок);
  • працівники закладів охорони здоров’я, які безпосередньо працюють з радіоактивними речовинами з активністю на робочому місці понад 10 мілікюрі радію-226 або еквівалентною за радіотоксичністю кількістю радіоактивних речовин, а також на гамма-терапевтичних апаратах;
  • рентгенолаборанти, у тому числі у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок) і флюорографічних кабінетах.

А новим Списком № 1 у розділі XIX «Охорона здоров’я» передбачено:

  • лікарі-рентгенологи, а також лікарі, зайняті у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок);
  • молодші спеціалісти з медичною освітою рентгенівських відділень (кабінетів), а також молодші спеціалісти з медичною освітою, зайняті у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок).

Отже, наприклад, лікарі-рентгенологи мають право на пільгову пенсію за Списком № 1 за наявності та підтвердження пільгового стажу і при досягненні вищезазначеного пенсійного віку.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860