Скасування постанови.

Суть питання: на набережно-хрещатицькій 37/55, я здійснив розворот, чим

порушив вимогу дорожнього знаку 3.24 (розворот заборонено), чим порушив

п.8.4 ПДР. і мені винесли постанову зі штрафом.

Я не навмисно це зробив, бо було вже темно і знак висів над 3 полосою, що дуже дивно.

В мене питання, я спілкувався з інспектором одним, але постанову виніс

інший інспектор, який сидів в машині, не виходячи з машини, чи це

правомірно? Ну і відповідно постанову винесено на місці без розгляду.

Чи можу я оскаржити постанову у відділі поліції? Чи треба звертатися

до суду? Чи просто сплатити штраф та забути?

Дуже дякую за інформацію.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Так, у статті 258 Закону зазначено, що в разі вчинення адмінправопорушень, розгляд яких віднесено до компетенції Національної поліції, протокол про адміністративне правопорушення не складається.

Але водночас ця стаття містить вичерпний перелік підстав, за яких протокол про адмінправопорушення не складається. Зокрема, у разі вчинення адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього Працівник патрульної поліції не має права притягати водія до адмінвідповідальності без доказів та без з’ясування всіх обставин справи. Звинувачення не може ґрунтуватися лише на припущеннях працівника патрульної поліції. Так, стаття 62 Конституції України передбачає, що всі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Якщо ж поліцейський встановив докази, які вказують на вчинення правопорушення та посилається на них, водій має право ознайомитися з цими доказами, навіть якщо це відеозапис нагрудної камери інспектора. А якщо працівник поліції відмовився надати водію для ознайомлення такий відеозапис, можна вважати, що такого доказу не існує.

Стаття 251 КУпАП передбачає, що доказами у справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких посадова особа встановлює наявність чи відсутність адмінправопорушення, провину особи в його вчиненні та інші обставини, які мають значення для правильного вирішення справи. Такі дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, показаннями технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- та відеозйомки тощо.

Але іноді адміністративні правопорушення вчиняються в разі необхідної оборони. Наприклад, коли водій помітив, що транспортний засіб, який рухається перед ним, різко зупинився, і щоб уникнути зіткнення, водій з’їхав на зустрічну смугу або смугу для громадського транспорту. Дійсно, водій порушив Правила дорожнього руху, оскільки рух такими смугами заборонений. Однак за таких обставин водій повинен притягатися до адміністративної відповідальності за статтею 122 Кодексу.Не є адміністративним правопорушенням дія, яка хоч і визначається КУпАП як адміністративне правопорушення, але вчинена у стані крайньої потреби: для усунення небезпеки, яка загрожує державному або громадському порядку, власності, правам і свободам громадян, але якщо ця небезпека за даних обставин не могла бути усунута іншими засобами і якщо заподіяна шкода є менш значною, ніж відвернена шкода. За таких обставин, водій може сміливо наполягати на тому, що в його діях не було ознак адмінправопорушення, Що ж робити, якщо поліціянт уже склав протокол, виніс на місці зупинки постанову про адміністративну відповідальність і виписав штраф? Якщо ви не згодні з постановою, все одно підпишіть її, зробивши відповідний запис про цю незгоду. Адже якщо ви не підпишете постанову, працівник поліції може не надати вам копію документа на місці, а надішле поштою. Таким чином ви позбавляєте себе належної можливості оскаржити дії працівника поліції у встановлені законом строки.

КУпАП встановив для водіїв лише 10-денний строк на оскарження постанови про притягнення до адмінвідповідальності. Відлік починається з наступного дня від дня винесення постанови.

Після отримання копії постанови ви маєте право звернутися за захистом своїх прав до керівництва патрульного поліції. Але такі звернення часто ігнорують. Тому аби не витрачати час, відразу звертайтеся до суду. Подайте заяву до суду за місцем вашої прописки або за місцеперебування відповідача, тобто працівника поліції.Позовна заява має ґрунтуватися на нормах КУпАП. У ній слід обов’язково зазначити, чому ви вважаєте цю постанову незаконною. Позовну заяву можна не завозити особисто, а надіслати поштою. Але якщо ви відправляєте її останнього дня вказаного строку, вона має потрапити на пошту не пізніше 12 години ночі, інакше буде вважатися, що заява надійшла на 11 день, а отже, відбулося порушення процесуального строку, і таку заяву суд може не прийняти.Статтею 288 КУпАП передбачено, що особа, яка оскаржила постанову у справі про адміністративне правопорушення, звільняється від сплати судового збору.

Крім цього, Пленум Вищого адміністративного суду України оприлюднив постанову “Про практику застосування адміністративними судами положень Закону України від 8 липня 2011 року № 3674-VI “Про судовий збір” в якій зазначив, що за подання до суду адміністративного позову про скасування постанови у справі про адмінправопорушення, якщо особу притягнуто до адмінвідповідальності та накладено адміністративне стягнення (штраф), судовий збір сплачувати не треба., зафіксованих в автоматичному режимі.

Якщо адміністративне правопорушення не було зафіксоване в автоматичному режимі, працівник поліції не має права виносити постанову без складання відповідного протоколу,

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Якщо є бажання то, можете оскаржувати, судовий збір однаково не сплачується. Оскаржувати потрібно до суду. Треба співставити витрати на правову допомогу та розмір штрафу, тощо..Ну і маєте врахувати той факт чи є у поліції докази вчиненого правопорушення, якщо переконані в тому, що є, то не варто оскаржувати.

Зв'язатися з юристом
Муравський Максим Алікович, місто Вінниця
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 50 грн



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]