трудове право

5 рокців до пенсії, безпідставно відмовлено у прийомі на роботу, рішення суду розглянути питання повторно.

з моментупройшло 2 роки я вимагаю прийняти на роботу з моменту відмови. Прошу надати нормативну базу.

Право на працю це не майнове право чи майнове?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Статтею 22 КЗпП України забороняється необгрунтована відмова в прийомі на роботу.

Проте ні в кодексі, ні в інших нормативних актах немає його оп-ределения, хоча пропозиції про законодавче закріплення поняття необгрунтованої відмови висловлювалися неодноразово.

У літературі з трудового права з урахуванням практики вироблено наступне уявлення про необгрунтовану відмову в прийомі на роботу: по-перше, це незаконна відмова, тобто такий, причини якого відносяться до числа заборонених законодавством, по-друге, що не належить до професійних і діловим качест - вам надходить на роботу, по-третє, невмотивований, тобто відмова без зазначення будь-яких мотивів (в тому числі і законних).

Незаконним слід вважати відмову в прийомі на роботу з мотивів вагітності або наявності немовляти. Кримінальним кодексом така дія розглядається як злочин (ст. 134 КК України). Незаконним буде і відмова, пов'язаний з порушенням принципу рівності людей, проголошеного в ст.2 Загальної декларації прав людини 1 і закріпленого в ст.21 Конституції України. Він реалізований у ч.2 ст.22 КЗпП України: яке б то не було пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності , статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об'єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання не допускається.Не може служити в якості підстави відмови в прийомі на роботу досягнення пенсійного віку (ст. 11 Закону «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.1993 р.).З іншого боку, обгрунтованим слід вважати відмову в прийомі на роботу, який пов'язаний:

з відсутністю вакансій (вільних місць) на підприємстві, в уч-нов, організації;

з відсутністю у претендента якостей, необхідних для виконання роботи (професія, освіта, кваліфікація, досвід роботи тощо);

з прямими обмеженнями, встановленими в нормативних актах.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 50 грн



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]