Борячук Альона Георгіївна

Доброго дня! Я хочу достроково вийти з відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років (працюю гол. бухгалтером в сільській раді), проте сільський голова проти і наполягає на розгляді моєї заяви на сесії. Чи має право сесія сільської ради розглядати це питання і чи має право сільський голова відмовити мені у достроковому виході на роботу?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

В українському законодавстві передбачений цілий ряд гарантій для жінок, що знаходяться в "декреті", зокрема, тривалість відпустки по догляду за дитиною складає три роки. Згідно з ч. 3 ст. 184 Кодексу законів про працю (далі за текстом КЗпП), звільняти жінок, які мають дітей віком до трьох років, роботодавцям заборонено. Ця норма стосується як працюючих жінок, так і тих, що знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. На їх місце можуть прийняти лише тимчасового працівника, щоб не зупинявся робочий процес.. Згідно ч. 3 ст. 179 КзпП, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, надається за бажанням. Це означає, що жінка не тільки вирішує сама - брати її чи ні, але може взагалі не йти "в декрет", або ж перервати його в будь-який момент, виходячи з власних міркувань і потреб. Єдине, що для цього потрібно - це подати відповідну заяву у відділ кадрів. Текст заяви може бути довільний, але обов’язково треба зазначити дату бажаного початку роботи. Заява може бути подана особисто або надіслана поштою. Також, за бажанням, працівниця може вийти з відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, на неповний робочий день, завчасно погодивши це з роботодавцем. В такому випадку, цей момент теж треба вказати у заяві.

Відповідно до ч. 3 ст. 56 КЗпП, робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. Тому людина, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і працює на умовах неповного робочого часу, має право на щорічну відпустку повної тривалості. Це узгоджується також зі ст. 9 Закону «Про відпустки», за якою до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховується час фактичної роботи (у т. ч. на умовах неповного робочого часу) впродовж робочого року, за який надається відпустка.Чинним законодавством не передбачено припинення виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в період щорічної відпустки, наданої працівникові, який перебуває у відпустці по догляду за дитиною і працює на умовах неповного робочого часу.Якщо сталося так, що жінка війшла на роботу достроково, а потім вирішила поновити відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років - це теж дозволяється. Для повторного надання відпустки потрібно написати відповідну заяву. Припинення та поновлення відпуски по догляду за дитиною може повторюватися необмежену кількість разів до моменту, коли дитині виповниться три роки.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]