Ст. 45 ЗУ про поліцію

15.12.2019

Чи відрізняється час застосування кайданків влітку і взимку? (2години)

На який час дозволяється послаблення кайданків?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Працівники поліції мають право застосовувати заходи фізичного впливу (силу), спеціальні засоби і вогнепальну зброю.

Регламентується порядок їхнього застосування статтями 42, 43, 44, 45, 46 Закону України “Про Національну поліцію”.

Поліцейський зобов’язаний заздалегідь попередити особу про застосування фізичної сили, спецзасобів і вогнепальної зброї. Без попередження фізична сила, спеціальні засоби і зброя можуть застосовуватися, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров`ю осіб чи працівників поліції або якщо таке попередження є невиправданим/неможливим. Також, обов’язковою умовою їх використання є випадок, коли були використані та не дали бажаних результатів усі інші застосовані раніше форми (ст. 43 ЗУ «Про Національну поліцію»).

Попередження може бути зроблено голосом, а за значної відстані або звернення до великої групи людей – через гучномовні установки, підсилювачі звуку, і в кожному випадку бажано рідною мовою осіб, проти яких ці засоби будуть застосовуватись, та українською і російською мовамине менше як два рази з наданням часу, достатнього для припинення скоєння правопорушення ( ч.2 ст. 43 ЗУ «Про Національну поліцію»).

2. Застосовувати спецзасоби забороняється до дітей, вагітних жінок, літніх людей або людей з інвалідністю. Окрім випадків учинення ними групового нападу, що реально загрожує життю та здоров'ю інших людей і працівників поліції. У випадку збройного нападу або збройного опору, якщо зупинити їхні дії іншими способами і засобами неможливо.Заборонено застосування фізичної сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї до жінок з явними ознаками вагітності, малолітніх осіб, осіб з явними ознаками обмежених можливостей або старості, крім випадків учинення ними збройного чи групового нападу, учинення збройного опору поліцейському, що загрожує життю і здоров’ю інших осіб або поліцейських, якщо відбити такий напад або опір іншими способами і засобами неможливо (ч. 5 ст. 43 ЗУ «Про Національну поліцію»). У разі неможливості уникнути застосування сили вона не повинна перевищувати міри, необхідної для виконання покладених на поліцію обов`язків і має зводитись до мінімуму можливості завдання шкоди здоров`ю правопорушників та інших осіб (співрозмірність сили). Перевищення повноважень по застосуванню сили, в тому числі спеціальних засобів і зброї, тягне за собою відповідальність встановлену законом.

Відповідно до ч. 6 ст. 42 ЗУ «Про Національну поліцію» не є заходом примусу використання поліцейським засобів індивідуального захисту (шоломів, бронежилетів та іншого спеціального екіпірування), тобто їх використання як «нешкідливих» або таких, що не можуть завдати істотної шкоди особі суворо заборонено Законом, через існування такої негативної практики.
Важливо вимагати надання невідкладної медичної допомоги особам, які постраждали в результаті застосування заходів примусу, адже це обов`язок поліцейського (ч. 4 ст. 43 ЗУ «Про Національну поліцію»).

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860