Ст.184 Упап

Хто має притягти до відповідальності батька,який не виконує рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні ?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Найкраща відповідь

3 серпня 2018 року набрав законної сили Закон України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримування» №2475-VIII від 03.07.2018 року в частині внесення змін до деяких законодавчих актів в тому числі до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Нарешті діючим законодавством України передбачено дієвий вплив на батьків які не виконують рішення органів опіки та піклування в частині визначення рішенням таких органів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею, того з батьків хто проживає окремо. Відповідні зміни внесені до статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Нагадуємо, що відповідно до положень Сімейного кодексу України а сам ст.157 питання виховання дитини вирішується батьками спільно.

Той батьків хто проживає окремо від дитини має право на спілкування з нею та зобов’язаний брати участь у її вихованні, а той з батьків хто проживає разом з дитиною не має права перешкоджати такому спілкуванню тому з батьків хто проживає окремо, якщо тільки таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

Відповідно до положень ст. 157-159 Сімейного кодексу України питання щодо участі батьків у вихованні дитини може вирішуватись за їх спільною домовленістю, рішенням органу опіки та піклування або рішенням суду.

Нажаль при вирішенні питання участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею, того з батьків хто проживає окремо від дитини органом опіки та піклування та прийняття відповідним органом розпорядження або рішення з даного питання, той з батьків хто проживає спільно з дитиною та не створює перешкоди іншому з батьків жодним чином не міг бути у встановленому законом порядку притягнутий до відповідальності за порушення або не виконання рішення органу опіки та піклування яким було визначено спосіб участі іншого з батьків у спілкуванні з дитиною, дні та часи побачень з дитиною, можливості забрання дитини, графік таких побачень тощо.

На даний час за порушення рішення встановленого органом опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею, того з батьків хто проживає окремо від дитини передбачається адміністративна відповідальність а саме накладання штрафу від ста до ста п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Вчинення повторного діяння протягом року після накладання адміністративного стягнення тягне за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та тимчасове обмеження того з батьків, з ким проживає дитина, у праві виїзду за межі України та обмеження у праві керування транспортним засобом – до виконання рішення в повному обсязі.

Крім цього звертаємо увагу на встановлення відповідальності за невиконання законних вимог посадових (службових) осіб органу опіки та піклування а саме відповідальність встановлюється за невиконання зак4оних вимог посадової особи органу опіки та піклування або не допущення тим із батьків або тим з інших членів родини, з яким проживає дитина, або особою, яка проживає з таким із батьків(дитиною), посадових осіб органу опіки та піклування до обстеження умов проживання дитини, створення перешкод посадовим особам при здійсненні інших покладених на них законом повноважень тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення повторного діяння протягом року після накладання адміністративного стягнення тягне за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Дякую всім, хто відповів. В моєму випадку, є рішення органу опіки та піклування, про проживання дитини зі мною орган опіки та піклування є третьою стороною в суді про призначення місця проживання дитини, який розпочався у лютому 2019, я мати трирічної дитини, не бачила її вже майже 4 місяці, ось і питання : хто зараз може притягти до відповідальності батька дитини, який порушує рішення органу опіки та піклування, поки нема рішення суду? Сам орган опіки, поліція?



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860