Транзитне ввезення,громадянами України, які працюють на зарубіжну фірму

15.11.2019

В одній з крнсультацій Ви написали, що легальним способом їзди на транспорті з єврономерами, є варіант – транзитного ввезення, який підходить для громадян України, які працюють на зарубіжну фірму. Прошу уточнити: особи, які працюють на зарубіжну фірму - можуть зробити транзитне ввезення авто цієї фірми ? Які документи для цього потрібні ? Чи потрібна застава ?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Транспортні засоби, зареєстровані відповідними органами іноземних держав, можуть бути ввезені громадянами в Україну у двох режимах: тимчасового ввезення і транзиту.

При цьому слід звернути увагу, що такі транспортні засоби в розумінні Митного кодексу належать до транспортних засобів особистого користування (далі — ТЗОК).

Відповідно до п. 60 ст. 4 цього Кодексу ТЗОК — це наземні транспортні засоби товарних позицій 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 т), 8711 згідно з УКТ ЗЕД та причепи до них товарної позиції 8716 згідно з УКТ ЗЕД, плавучі засоби та повітряні судна, що зареєстровані на території відповідної країни, перебувають у власності або тимчасовому користуванні відповідного громадянина та ввозяться або вивозяться цим громадянином у кількості не більше однієї одиниці на кожну товарну позицію винятково для особистого користування, а не для промислового або комерційного транспортування товарів чи пасажирів за плату або безоплатно.Щодо ввезення ТЗОК з метою транзиту, то згідно зі ст. 381 Митного кодексу:

  • громадянам дозволяється ввозити ТЗОК з метою транзиту через митну територію України за умови їх письмового декларування в порядку, передбаченому для громадян, та внесення на рахунок органу доходів і зборів, що здійснив пропуск таких транспортних засобів на митну територію України, грошової застави в розмірі митних платежів, що підлягають сплаті при ввезенні таких транспортних засобів на митну територію України з метою вільного обігу. Зазначені вимоги не поширюються на транспортні засоби, постійно зареєстровані у відповідних реєстраційних органах іноземної держави, що підтверджується відповідним документом;
  • у разі порушення зобов’язання про транзит через митну територію України ТЗОК, за винятком випадків, коли таке порушення сталося внаслідок аварії або дії обставин непереборної сили, що підтверджується відповідними документами, внесена грошова застава використовується в порядку, визначеному ст. 313 цього Кодексу.

Загальні вимоги щодо транзитного переміщення товарів (ТЗОК) встановлено главою ­ 17 Митного кодексу. Наприклад, ст. 93 Кодексу передбачено вимоги до переміщення товарів у митному режимі транзиту, згідно з якими товари (ТЗОК), що переміщуються у митному режимі транзиту, повинні:

  • перебувати у незмінному стані, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування і зберігання;
  • не використовуватися з жодною іншою метою, крім транзиту;
  • бути доставленими до митниці призначення до закінчення строку, визначеного ст. 95 Кодексу;
  • мати неушкоджені засоби забезпечення ідентифікації у разі їх застосування.

Крім того, як і при тимчасовому ввезенні ТЗОК, при ввезенні у митному режимі транзиту ці засоби повинні бути вивезені за межі митної території України чи поміщені в інший митний режим за дотримання вимог, установлених Митним кодексом.

Інші нормативно-правові акти, що регулюють перебування ТЗОК в Україні, — це, зокрема, накази № 1118, № 657, постанова № 1388.

Узагальнимо інформацію щодо строків тимчасового ввезення та ввезення з метою транзиту.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Статтею 95 цього Кодексу для автомобільного транспорту встановлено строк транзитних перевезень у кількості 10 діб, а в разі переміщення в зоні діяльності одні­­­­­єї митниці — п’яти діб. При цьому до зазначених строків не включається час дії обставин непереборної сили чи аварії.

Отже, правила ввезення ТЗОК зрозумілі і не дуже складні, але, на жаль, громадяни наполегливо шукають шляхи їх порушення.У разі переміщення через митний кордон України у митному режимі транзиту ТЗОК з іноземною реєстрацією не підлягають письмовому декларуванню, грошова застава в розмірі митних платежів за них не вноситься.

  • необхідно суворо дотримуватися встановлених законодавством строків тимчасового ввезення ТЗОК чи ввезення їх з метою транзиту
  • посилання громадян на те, що при ввезенні ТЗОК вони не заповнювали письмову митну декларацію, не звільняє від відповідальності, оскільки Митним кодексом запроваджено в Україні двоканальну систему митного контролю і декларування шляхом вчинення дій. Коли громадянин обирає «зелений коридор» митного контролю, він автоматично декларує (шляхом вчинення дії), що не має товарів (ТЗОК), які підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України чи вивезення за межі України. Обрання «зеленого коридору» звільняє громадянина від подання письмової митної декларації, але не звільняє від обов’язкового дотримання порядку переміщення товарів через митний кордон України
  • якщо громадянин особисто ввіз ТЗОК в Україну, не слід використовувати його для будь-якої підприємницької діяльності, не слід передавати іншим особам у володіння, користування або розпорядження чи для розкомплектування
  • якщо громадянин особисто не ввозив в Україну ТЗОК, зареєстрований відповідним органом іноземної держави, не можна приймати його у володіння, користування, розпорядження чи для розкомплектування і тим більше не слід використовувати такий ТЗОК для підприємницької діяльності (використання автомобілів з іноземною реєстрацією як таксі є грубим порушенням законодавства)
  • ТЗОК, що були ввезені в Україну тимчасово чи транзитом, підлягають обов’язковому вивезенню з України чи поміщенню в інший митний режим. Такими режимами можуть бути: відмова на користь держави, знищення або руйнування чи оформлення для вільного обігу на митній території України за умови сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. Лише в останньому випадку громадянин стає належним власником транспортного засобу
  • неправильним є поширюване зацікавленими особами твердження, що складання протоколу про порушення митних правил і сплата належного штрафу позбавляють громадянина обов’язку вивезти ТЗОК із України. Як зазначалося вище, лише вивезенням ТЗОК із України чи оформленням в інший митний режим завершуються митні режими тимчасового ввезення і транзиту
Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Але з Ваше твердження: " У разі переміщення через митний кордон України у митному режимі транзиту ТЗОК з іноземною реєстрацією не підлягають письмовому декларуванню, грошова застава в розмірі митних платежів за них не вноситься" - відноситься тільки до нерезидентів згідно частини першої статті 381 ?

Как известно, в связи с изменениями, внесенными в Таможенный кодекс Украины, для граждан-резидентов установлены новые условия ввоза транспортных средств. В частности, граждане-резиденты, которые не находятся на консульском учете, при перемещении транспортного средства на иностранной регистрации в режиме транзита платят денежный залог в размере таможенных платежей, которые подлежат уплате при ввозе таких автомобилей на таможенную территорию Украины с целью свободного обращения.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Яка ж відповідь на перше запитання: "В одній з крнсультацій Ви написали, що легальним способом їзди на транспорті з єврономерами, є варіант – транзитного ввезення, який підходить для громадян України, які працюють на зарубіжну фірму. Прошу уточнити: особи, які працюють на зарубіжну фірму - можуть зробити транзитне ввезення авто цієї фірми ? Які документи для цього потрібні ? Чи потрібна застава ?"



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]