жорстоке поводження з твариною

Доброго дня! скажіть будь ласка, чи можна звернутися до поліції із заявою за фактом жорстокого поводження із твариною не власнику, а іншій особі? що потрібно для заяви? бандюкуватий дядько стріляє котів, люди в селищі бояться заявляти.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго вечора, Ольга.

Так, можно, я раджу додати до заяви відео його дій.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT

11.11.2019 в 22:14:35 відповідь для Nikjlay Kasyanov

Дякую, Миколо! відео його дій немає, є тільки відео результату його дій.. можливо, ветеринар підтвердить, що рана була від кулі.. кіт помер(

Вітаю Ольга.

За жорстоке поводження з твариною передбачена адміністративна ( знущання, вчинення насильницьких дій, що завдають тварині фізичного болю, страждань без спричинення каліцтва, загибелі, тілесних ушкоджень, заклики до жорстокого поводження з тваринами, залишення тварин напризволяще, порушення правил їх утримання ) та кримінальна (жорстоке поводження з тваринами у тому числі з безпритульними, вчиненне умисно, яке призвело до їх каліцтва чи загибелі, нацьковування тварин одна на одну або на інших тварин) відповідальність.

Якщо має місце саме знищення тварин, то такі дії слід кваліфікувати лише за ст.299 Кримінального кодексу( далі - КК),тобто за таке поводження з тваринами передбачена саме кримінальна відповідальність.

Верховний Суд України у 2018 році надав свою оцінку щодо кваліфікації протиправної поведінки власника, який знущався над власним собакою. Суди першої та апеляційної інстанції кваліфікували його дії за ст. 299 КК. Сторона захисту звернулась до Верховного Суду з проханням скасувати обидва рішення, оскільки, на думку захисника, за такі дії має наступати лише адміністративна відповідальність.

Розглянувши справу, ВСУ встановив, що чоловік діяв умисно,зневажаючи загальноприйняті у суспільстві норми моралі стосовно ставлення до тварин, застосовував щодо нього жорстокі методи, які вчиняються особливо болючим способом, з метою вбивства собаки. Тому ВСУ залишив рішення попередніх судів без змін. Таким чином, коли мова йде про знищення тварини або завдання їй каліцтва - за такі дії особа притягується саме до кримінальної відповідальності.

Мінімальне покарання за ст.299 КК - арешт до 6 місяців, максимальне - позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Для того, щоб притягнути кривдника до відповідальності слід зібрати докази жорстокого поводження ( фото / відео за наявності), знайти свідків, які нададуть свої свідчення, встановити особу кривдника ( ФІО, місце проживання) та подати відповідну заяву до органу поліції. Заявником може бути будь-яка повнолітня особа, якій стало відомо про факт жорстокого поводження з твариною.

Від себе особисто додам, що у нашій державі лише починають робити перші кроки щодо реального захисту тварин шляхом притягнення їх кривдників до відповідальності. Це стає можливим лише у випадках активної позиції захисників тварин, громадськості та небайдужих громадян. Чим більше осіб не бояться заявляти про подібні випадки, не проявляють байдужість до страждань тварин, тим більше буде вироків, які примусять потенційних кривдників тварин дуже добре подумати.

Зв'язатися з юристом
Клеменко Катерина Вікторівна
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультации общего характера - бесплатно.

Катерино, дуже дякую за розгорнуту відповідь!!

Добрий вечір. На практиці подають заяви та роблять повідомлення поліції про злочини часто свідки цих злочинів. Відповідно до додатку 1 до Порядку ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, затвердженого наказом МВС від 8.ІІ.2019, заяви і повідомлення про кримінальні правопорушення незалежно від місця і часу їх скоєння, повноти отриманих відомостей і форми подання, а також особи заявника реєструють цілодобово уповноважені службові особи центрального органу управління поліцією, головних управлінь Національної поліції в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, областях та м. Києві, їх територіальних (відокремлених) підрозділах (управліннях, відділах, відділеннях) поліції, міжрегіональних територіальних органах Національної поліції та їх територіальних (відокремлених) підрозділах (далі - органи (підрозділи) поліції), до яких звернулася особа чи надійшло повідомлення.

Вбивство тварини кваліфікується не як адміністративне правопорушення жорстоке поводження з тваринами, а як однойменний злочин. Звернення до поліції не має бути анонімним, бо на такі звернення поліція часто не реагує. Якщо ветеринар був свідком злочину, то повідомте поліцію про наявність свідка-ветеринара. Попросіть в поліції допитати його. Потрібні показання свідків, які бачили, як саме цей зловмисник стріляв по тваринах або по хоча б одній тварині. Якщо збереглась куля, вийнята з тіла вбитого кота, то можна провести обшук в житлі чи іншій нерухомості того чоловіка для пошуку його вогнепальної зброї та встановити відповідність кулі його вогнепальній зброї.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860