Стаття 197. Встановлення строку сплати заборгованості. Звільнення від сплати заборгованості за аліментами, СКУ

24.10.2016
Розділ: Алименты

Добрий день! Підкажіть будь-ласка, як можно обгрунтувати позов (у зв'язку з виключенням ч.3 ст.197 СКУ) наслідок непред'явлення без поважної причини виконавчого листа до виконання особою, на користь якої присуджено аліменти? Ситуація така. Подружжя жили разом (цивільний шлюб), у липні 2016 року розійшлися. Тепер стягувач по аліментам хоче щоб платник заплатив аліменти за минулий період (хоча за час сумісного проживання він весь свій заробіток приносив у сім'ю).

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго вечора, Анна. Так, ч.3 ст. 197 СК України була виключена, але так і не зрозуміла вже було судове рішення про стягнення аліментів і стягувач не пред"явив виконавчий лист? Якщо так, то тоді потрібно обгрунтувати це як інша обставина, що має істотне значення на підставі ч.2 ст. 197 СК У. Взагалі-то, якщо позивач подає позов про стягнення аліментів за минулий період, то він повинен подати суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за три роки.

Обставинами, які свідчать про ухилення відповідача від сплати аліментів, можуть бути приховування розміру заробітку, місця проживання, тимчасовий виїзд за кордон тощо.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.

Добрий день! Так, є рішення про стягнення аліментів від 2011 року, і є виконавчий лист (у 2011 році вони тимчасово не жили разом 3-4 місяці, і дружина отримала за цей час рішення і виконавчий лист). Потім вони знову почали жити разом, і жили до липня 2016 року. Обгрунтувати як інша обставина, що має істотне значення на підставі ч.2 ст. 197 СКУ не вийде (за думкою судді що розглядає справу), оскільки є судова практика в нашій області (апеляційна) яка чітко зазначає, що інші обставини це хвороба, скрутне матеріальне становище, інші утриманці. Я вже думала може застосувати статтю 58 Конституції України до цієї справи, але суддя каже, що також не вийде, адже є низка підзаконних актів, крім конституції. Замнкуте коло. Хоча всі розуміють, що виключення ч.3 ст.197 СКУ - є порушенням прав платника аліментів. Що робити - не знаю.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]