Переслідування та втручання в особисте життя

З моменту розставання пройшло півтора роки, весь цей час мій колишній мене переслідує. Спочатку були повідомлення принизливого характеру та погрози, неодноразово описані вікна , потім він створив сайт, на якому були викладені інформація про мене як правдива,так і неправдива, та мої фото, на що дозволу я йому не давала. Потім від мого імені він зареєструвався на сайті знайомств, де спілкувався з користувачами, використовуючи мої дані, як місце проживання, так і місце роботи, та мої фото і мій номер телефону, який я в силу певних причин змінити не можу. Окрім цього, він постійно стежить за мною, перебуваючи біля мого місця роботи. Я змінила місце проживання, і він, щоб дізнатися де я живу, переслідував мене на мотоциклі. Зрозумівши, що я від нього втекла, він, коли моя машина була на парковці, встановив на неї GPS маячок, і тепер постійно надсилає мені повідомлення з інформацією про те, що він бачить всі мої маршрути, причому, смс надходять із сайту оператора, тобто, прямих доказів його причетності я надати не можу. Окрім цього, в смс він вимагає від мене поверння боргу, хоча я йому нічого не винна. Заяву в поліцію подавала в грудні минулого року, але отримала відповідь, що склад злочину не виявлений. Прошу Вас, допоможіть мені розібратися з цією проблемою.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Стаття 32. Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.Право на особисте життя є таким же природним правом людини, як і її право на життя взагалі, бо людина як розумна, духов-

на, соціальна істота живе в матеріальному світі, обзаводиться нематеріальним його виразом, що втілюється в її особисті права, фактичні дії, поведінку у побуті, риси характеру, прихильності, здоров'я, здібності, стан фінансових справ тощо.На зберігання інформації про особу в ЇЇ інтересах, в інтересах інших осіб та публічних інтересах спрямоване законодавство України, яке встановлює умови та механізми доступу до цієї інформації у певних випадках (наприклад, до інформації про реєстр акціонерів). Таким чином, причини, підстави та межі втручання в особисте життя людини обумовлені Конституцією України. Чим більше

12 Конституція України
Розділ //.Право на особисте та сімейне життя особи є двоїстим. З одного боку, воно формується самою особою та інформація про нього дозується нею (ст. 301 ЦК України). Це внутрішній аспект. З другого боку, кожен має право знати про існування про нього інформації зовні – в органах державної влади, місцевого самоврядування, інших організаціях та установах. Це надає можливість особі зіставити цю інформацію, визначити дійсний стан поширення відомостей про себе та своє особисте і сімейне життя, виявити недостовірні відомості та захистити свої права. Тому кожному надається право на ознайомлення з такою інформацією, якому кореспондує обов'язок її надання. При цьому зазначені органи та організації мають її надавати безпосередньо та безкоштовно (ст. 31 Закону України від 2 жовтня 1992 р.«Про інформацію»).

У разі порушення цього права особа може оскаржити до суду, а якщо виявиться недостовірність інформації про особу, вона має право спростовувати її та вимагати інших відповідних засобів захисту – відшкодування моральної та матеріальної шкоди (статті 3,275, 280 ЦК України).
Враховуючи різноманітність способів можливого поширення інформації про особу, законодавством передбачаються й відповідні способи заборони цього поширення. Так, ст. 278 ЦК України встановлюється, що якщо особисте немайнове право фізичної особи порушується у газеті, книзі, кінофільмі, телепередачі тощо, то у випадку, коли вони лише готуються до випуску
у світ, суд може заборонити їх випуск до усунення порушення цього права, а якщо вони вже випущені у світ, можна заборонити (припинити) їх розповсюдження до усунення цього порушення. Якщо ж це є неможливим, вилучити тираж газети, книги тощо з метою його знищення.Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.
Кожний громадянин має право знайомитися в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, установах і організаціях з відомостями про себе, які не є державною або іншою захищеною законом таємницею.
Кожному гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сімі та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

По вашей ситуации только в судовом порядке можно что то решить.Но при этом надо доказательства и это самое главное. Пока по вашему описанию это только ваши логические розсуждения. Собирайте доказательную базу фото аудио и др.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Доброго вечора. Зараз для оскарження такої відповіді поліції вже пройшли строки. Якщо Ви вдруге подасте заяву до поліції і поліція нічого не зробить для Вас, то Ви можете подати скаргу на рішення прокурора, слідчого про відмову у визнанні потерпілим, або за наявності-на бездіяльність слідчого, що полягає в невідкритті кримінальної справи та невнесенні відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Подається вона до слідчого судді. Нормами статтей 303-307 Кримінального процесуального кодексу врегульовано порядок подання таких скарг. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Скарги на інші рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора не розглядаються під час досудового розслідування і можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадження у суді згідно з правилами статей 314-316 Кримінального процесуального Кодексу.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860