рентна плата за спец.використання води

Доброго дня. Чи являються платниками рентної плати за спец.використання води первинні водокористувачі при передачі води вторинним користувачам за воду . що використовується для потреб зовнішнього благоустрою ? Вдозволі .в лімітах . в договорі з вторин.корист-м ціль води на полив зелениз насаджень(зовнішній благоустрій міст..)

Ваш коментар *

Відповіді юристів

З початку 2018 року платниками рентної плати за спеціальне використання води залишились тільки первинні водокористувачі. Тому, здавалося, проблем із розрахунком цього податку вже не повинно виникати. Але, на жаль, як свідчать звернення , контролери вирішили компенсувати втрату частини платників шляхом розширення бази для стягнення цього виду ренти.Як ми вже повідомляли1, з 01.01.18 р. набрали чинності зміни до ПКУ, які вивели вторинних водокористувачів із числа платників рентної плати за спеціальне використання води (далі — рента за спецводокористування).

1 Див. консультацію «Рентна плата за спецводокористування — вторинні водокористувачі, «на вихід»!» // «БТ», 2018, № 3.

Тобто на сьогодні ренту за спецводокористування мають сплачувати тільки первинні водокористувачі (п. 255.1 ПКУ).Нагадаємо. Первинні водокористувачі — це суб’єкти господарювання (юрособи, їх відокремлені підрозділи, постійні представництва нерезидентів, а також фізособи-підприємці), які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів. До когорти первинних водокористувачів віднесено, у тому числі й суб’єктів господарювання, які видобувають воду із свердловини.Але той факт, що лише первинні водокористувачі з початку 2018 року залишились платниками рентної плати за спецводокористування, не говорить про те, що всі вони будуть зобов’язані сплачувати цей вид рентної плати.

Як і раніше, у п. 255.4 ПКУ наведено перелік випадків, коли платник рентної плати (первинний водокористувач), звільнений від сплати цього податку. звертаємо увагу! У ПКУ не передбачено жодних особливостей, які мають дотримуватися платники рентної плати за спецводокористування, щоб мати право на звільнення від сплати рентної плати при використанні води за кожним із вищеперелічених напрямків.Тому, на наш погляд, для отримання звільнення від сплати рентної плати головне, щоб вода видобута (забрана) із водного об’єкта, використовувалася на звільнені цілі. При цьому, чи буде це робити сам первинний водокористувач чи абонент, якому така вода передана, значення не має.

Водночас податківці після виключення вторинних водокористувачі із числа платників рентної плати щодо цього мають інший погляд. Давайте розглянемо, чим же не задоволені фіскали.

Але перед цим хочемо зазначити, що фіскальні вимоги контролерів не стосується тільки платників єдиного податку групи 4, тобто сільгосптоваровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 % (п.п. 4 п. 291.4 ПКУ). Такі суб’єкти господарювання повністю звільнені від рентної плати за спеціальне використання води (п.п. 5 п. 297.1 ПКУ) незалежно від того, на які цілі вони використовують воду.Податківці вважають, що отримати звільнення від сплати ренти за спецводокористування мають право лише ті платники, які самостійно використовують воду на звільнені цілі.

Наприклад, податківці наполягають, що звільнення від сплати рентної плати за воду, що;

• використовується садівницьким та городницьким товариствам (кооперативам), отримують лише первинні водокористувачі, які є садівничими та городницькими товариствами і, відповідно, використовують воду на цілі цих товариств (див. лист ГУ ДФС у Миколаївській обл. від 03.03.18 р. № 875/ІПК/10/14-29-12-08-26);

• для зовнішнього благоустрою територій міст та інших населених пунктів, лише ті первинні водокористувачі, які самостійно задовольняють такі потреби (див. лист ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 17.04.18 р. № 1668/ІПК/08-01-12-03-06). Тобто вони самі займаються благоустроєм міст і, виконуючи такі дії, використовують воду.

Якщо ж первинний водокористувач передає воду вторинному водокористувачу (абоненту) і той використовує воду на пільгові цілі, то розраховувати на звільнення йому не слід.На наш погляд, це не зовсім так. Про те, що дія п. 255.4 ПКУ має поширюватись тільки на первинних водокористувачів, які використовують воду виключно самі на пільгові цілі і не поширюється на них, якщо вода передається абонентам для використання на такі цілі (про це, наприклад, зазначено у договорі на постачання води), ніде не сказано.

Для отримання звільнення не має значення, хто використовує воду на звільнені цілі: первинний водокористувач чи його абонент. Головне, щоб цілі використання води збігалися зі звільненими.

На це, на наш погляд, вказує загальна логіка надання звільнення, що прописана у п. 255.4 ПКУ. А саме формулювання, які використовував законодавець виводячи з-під оподаткування певні обсяги води.

Так, якщо законодавці хотіли звільнити від сплати рентної плати тільки первинного водокористувача, то про це вони говорять у п. 255.4 ПКУ прямо. Наприклад, коли мова іде про звільнена від сплати ренти у випадку використання води на санітарно-гігієнічні та питні цілі суб’єктів господарювання, то в п.п. 255.4.1 ПКУговориться про те, що звільнення отримує тільки первинний водокористувач, який воду використовує для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860