рекультивація

07.10.2019

Чи потрібно робити робочий проект землеустрою на рекультивацію на землях приватної власності?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Щоб отримати дозвіл на зняття родючого шару ґрунту необхідно обов’язково розробити робочий проект землеустрою щодо зняття, перенесення та тимчасового зберігання родючого шару ґрунту земельної ділянки, який за своїм призначенням є головною складовою природозахисних заходів, направлених на охорону родючості ґрунтів та їх ефективне використання.Охорона родючості ґрунтів є логічним продовженням політики держави у земельних правовідносинах, яка чітко визначила в конституційних положеннях, що основним багатством нашої держави є земля, щодо якої діє режим особливої охорони. Зважаючи на особливе ставлення нашої держави до земельних правовідносин, а також цінність сільськогосподарських земель як таких, зняття та перенесення ґрунтового покриву земельної ділянки дозволяється виключно у тому випадку, коли отримано дозвіл на зняття родючого шару ґрунту.Найчастіше дозвіл на зняття родючого шару ґрунту необхідний у зв'язку зі здійсненням будівельних, гірничодобувних, геологорозвідувальних та деяких інших робіт.

Статтею 168 Земельного кодексу України та статтями 48, 52 Закону України «Про охорону земель» передбачено, що якщо діяльність призводить до порушення ґрунту на поверхні ділянки, власник земельної ділянки та землекористувач повинні здійснювати зняття, складування, зберігання поверхневого шару ґрунту та нанесення його на ділянку, з якої він був знятий (рекультивація), або на іншу земельну ділянку для підвищення її продуктивності. Реалізація таких заходів можлива за умови отримання спеціального дозволу в управлінні Держгеокадастру області чи міста, в залежності від місцезнаходження земельної ділянки.

Зняття та перенесення ґрунтового покриву власником або землекористувачем без отримання дозволу, так само, як і порушення порядку зняття, використання та збереження родючого шару ґрунту, не зважаючи на обсяг заподіяної земельній ділянці шкоди, тягне відповідну юридичну відповідальність.

Проте більш значною обставиною, яка надає певну мотивацію для отримання дозволу, є обов'язок порушника відшкодувати матеріальну шкоду, яка заподіяна земельній ділянці, в повному обсязі.

Враховуючи внесені у 2015 році зміни до профільного законодавства, робочий проект землеустрою відтепер розробляється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.Розроблений робочий проект землеустрою в подальшому підлягає погодженню місцевими органами Держгеокадастру та екології. Додатково, робочий проект погоджується також місцевим органом архітектури у випадку, якщо на земельній ділянці планується будівництво.

Дозвіл видається територіальним управлінням Держгеокадастру після погодження проекту та отримання позитивного висновку на робочий проект землеустрою щодо зняття родючого шару ґрунту, який має містити відомості про зняття, збереження і використання родючого шару ґрунту та порядок проведення рекультивації порушених земель. Приблизний перелік вихідних даних, необхідних для того, щоб розробити робочий проект землеустрою на зняття родючого шару ґрунту та отримати дозвіл сільгоспінспекції:

  • копія правовстановлюючого документу на земельну ділянку;
  • рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про надання дозволу на розробку робочого проекту землеустрою;
  • копія договору на виконання земляних робіт та довідка про наявність машин і механізмів;
  • копії установчих документів суб’єкта господарювання-виконавця робіт по зняттю та переміщенню ґрунту;
  • відомості про подальше використання ґрунтового покриву;
  • копія агрохімічного паспорту земельної ділянки;
  • матеріали ґрунтових обстежень земельної ділянки;
  • кадастровий план земельної ділянки;
  • картосхема розташування земельної ділянки;
  • топографічний план земельної ділянки;
  • генеральний план будівництва;
  • зобов’язання організації на зберігання ґрунту;
  • копія наказу про призначення особи, відповідальної за зняття та перенесення ґрунту;
  • заявка на розробку робочого проекту землеустрою;
  • завдання на розробку проекту землеустрою;
  • технічні умови земельної ділянки.
Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]