про національну поліцію

Доброго. Що таке " достатньо підстав вважати" при застосуванні поверхневої перевірки? Дякую.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Особливості поверхневої перевірки і огляду

Поверхнева перевірка як превентивний поліцейський захід є здійсненням візуального огляду особи, проведенням по поверхні вбрання особи рукою, спеціальним приладом або засобом, візуальним оглядом речі або транспортного засобу

Для здійснення поверхневої перевірки особи поліцейський може зупиняти осіб та/або оглядати їх, якщо існує достатньо підстав вважати, що особа має при собі річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб.

Зверніть увагу! Поверхнева перевірка здійснюється поліцейським відповідної статі. У невідкладних випадках поверхневу перевірку може здійснити будь-який поліцейський лише з використанням спеціального приладу або засобу.

Отже, поліцейський може здійснювати поверхневу перевірку речі або транспортного засобу:

  • якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;
  • якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб;
  • якщо існує достатньо підстав вважати, що річ або транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та/або знаходиться в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу
  • перевірку.

Поверхнева перевірка речі або транспортного засобу здійснюється шляхом візуального огляду речі та/або транспортного засобу або візуального огляду салону та багажника транспортного засобу. При здійсненні такої поверхневої перевірки поліцейський має право вимагати відкрити кришку багажника та/або двері салону.

Однак, під час поверхневої перевірки речі або транспортного засобу особа повинна самостійно показати поліцейському вміст особистих речей чи транспортного засобу. При виявленні в ході поверхневої перевірки будь-яких слідів правопорушення поліцейський забезпечує їх схоронність та огляд відповідно до вимог статті 237 Креминально процесуального кодексу Украины

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Поза кримінальним процесом та провадженнями у справах про адміністративні правопорушення застосовується поверхнева перевірка (ст. 34 ЗУ «Про Національну поліцію»).

При підозрі у вчиненні адміністративного правопорушення – особистий огляд і огляд речей особи (ст. 264 КупАП).Є превентивним поліцейським заходом і полягає у візуальному огляді особи, речі або транспортного засобу.

Зверніть увагу – візуальному. Тобто працівник поліції не прощупує різні ділянки тіла, а проводить по поверхні вбрання рукою. Так само не копирсається у Ваших речах або кишенях, а лише оглядає вміст речей, які самостійно показуються особою, яку перевіряють.

Така перевірка здійснюється, якщо існує достатньо підстав вважати, що особа має при собі річ, обіг якої заборонено чи обмежено, або яка становить загрозу життю чи здоров’ю людей. Тобто здійснення поверхневої перевірки має бути вмотивованим, тому пояснення від патрульного на кшталт «планова перевірка», «ми всіх студентів перевіряємо» є неприпустимими. Вимагайте від поліцейського обґрунтування необхідності здійснення поверхневої перевірки.Здійснюється поліцейським однієї статі з оглядуваним та в присутності двох понятих тієї ж статі. Крім того, про такі дії складається протокол або робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення/протоколі про адміністративне затримання (ст. 264 КУпАП).

Недотримання прав людини під час здійснення огляду є важливою проблемою в діяльності поліції. Адже тут ми маємо справу із прямим втручанням у приватне життя. Законодавець, урегулювавши порядок здійснення особистого огляду та поверхневої перевірки особи забезпечив мінімальний обсяг втручання у приватне життя. На жаль, поліція часто нехтує цим, і їй доводиться нагадувати про це.

Коли мова йде про підозру у вчиненні адміністративного правопорушення або затримання за вчинення такого правопорушення, то слід керуватися ст. 264 КУпАП, що регулює порядок здійснення особистого огляду та огляду речей особи. Однак поза кримінальним процесом та провадженнями у справах про адміністративні правопорушення може йти також мова про поверхневу перевірку, що відрізняється за способом здійснення та характером правовідносин.Особистий огляд і огляд речей особи є заходом забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення. Він полягає у візуальному обстеженні матеріальних об'єктів, які мають відношення до правопорушення. У ході огляду виявляються, безпосередньо сприймаються, а також оцінюються та фіксуються стан і властивості таких об'єктів. Тобто, простішою мовою – речі, що мають відношення до правопорушення, виявляються в особи (якщо вони наявні) та долучаються до справи після їх візуального обстеження та оцінки.Системний аналіз законодавства дозволяє окреслити такі підстави для проведення особистого огляду і огляду речей особи:

1) особа вчинила або вчиняє адміністративне правопорушення;

2) особа має характерні ознаки правопорушення на тілі, одязі тощо;

3) третя особа вказала, що конкретна особа вчинила правопорушення;

4) наявне орієнтування на особу, яка вчинила правопорушення.

Тобто мова йде про підозру у скоєнні адміністративного правопорушення та скоєння адміністративного правопорушення.Щодо правових гарантій, то законодавство вимагає проведення таких дій поліцейським однієї статі з оглядуваним та в присутності двох понятих тієї ж статі. Понад того, про такі дії складається протокол або робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення/протоколі про адміністративне затримання.

У окремому протоколі, зокрема, зазначаються:

– індивідуальні ознаки речей, цінностей, документів, що є знаряддям або об’єктом правопорушення;

– місця та обставини виявлення.

Протокол особистого огляду та огляду речей підписують особа, яку було піддано оглядові та у якої оглядали речі, поняті (свідки) та посадова особа органу поліції, яка його склала (п. 12 Розділу ІІІ Інструкції, затв. Наказом № 1376).

При надходженні від затриманої особи під час проведення особистого огляду, огляду речей скарг чи зауважень у протоколі про адміністративне затримання робиться відповідний запис із зазначенням їхньої суті (п. 13 Розділу ІІІ Інструкції, затв. Наказом № 1376).

На практиці ці вимоги часто порушуються, що є наслідком слабкої правової конструкції такого застарілого радянського закону як КУпАП, а також порушеннями зі сторони поліції.Поліція взагалі тяжіє до здійснення поверхневої перевірки, перетворюючи її в огляд, адже перевірка ніяким чином не фіксується. Знайшли – зафіксували, не знайшли – відпустили; не потрібні ані поняті, ані протокол. Таке правозастосування відповідає старому (до 2015 року) інституту «зовнішнього огляду», що був передбачений Статутом патрульно-постової служби і, пам’ятаючи про який, населення беззаперечно дає себе оглянути без жодних пояснень з боку поліції.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860