Дата принятия наследства

После смерти отца- 16.11.2010г.- один из наследников подал заявление в сельском совете(по месту проживания умершего) на принятие наследства 14.05.2011г. Заявление оформлено и зарегистрировано. В районном центре у нотариуса это же заявление зарегистрировано 02.06.2011г. В агусте 2019г. при обращении к нотариусу для оформления наследства- отказали с аргументом -пропущен срок подачи заявления. Какая дата подачи заявления верная или должна быть принята правильной? Извещения о принятии или не принятии заявления нотариусом не поступало.

Спасибо.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, згідно ст. 37 ЗУ "Про нотаріат" станом на 14.05.11р. у селищних рад відсутні повноваження, щодо видачі свідоцтва про право на спадщину. Реалізація права на спадкування спадкоємцем, закликаним до спадкування, здійснюється шляхом прийняття ним спадщини з подачею до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини заяви про її прийняття в шестимісячний строк, який починається з часу відкриття спадщини. Вчинення таких дій не вимагається, якщо спадкоємець постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини і протягом шестимісячного терміну, встановленого для прийняття спадщини, не заявив про відмову від неї.
Зв'язатися з юристом
Павло Олегович, місто Київ
E-mail:[email protected]

Доброго вечора. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ст. 1269 Цивільного кодексу України). Словами "або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування" було доповнено цю статтю законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування", що набрав чинності 1.І.2016; в 2003-2015 роках цих слів там не було. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов’язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно (ст. 1297 ЦК). Цю норму було доповнено словами "або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування" вищезгаданим законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування", що набрав чинності 1.01.2016. Згідно із чинною тоді Інструкцією Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, письмова заява про прийняття спадщини та відмову від неї подається спадкоємцем особисто до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. Відповідні положення закону "Про нотаріат" в кількох місцях після слова нотаріус було доповнено словами про відповідну посадову особу органу місцевого самоврядування вищезгаданим законом, який набрав чинності 1 січня 2016 року.

Отримання свідоцтва про прийняття спадщини законодавчо не обмежено ніяким строком. Заяву про прийняття спадщини традиційно подають, в основному, до нотаріуса. Тому спадкоємцю потрібно було подати заяву про прийняття спадщини не до органу місцевого самоврядування, а нотаріусу.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 9
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]