Сбор Валежной древесины.

Здравствуйте, у меня такой вопрос, можно ли собраную сухую древесину и валежник в лесопосадке, продать?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

В Украине заготовку дров в лесу в виде сухостоя и валежника можно осуществлять без каких-либо специальных разрешений. В этой статье приводятся данные правовые основания.
Скачать статью в Ворде для распечатывания http://bytdobru.info/doc/doc/drova.rar (версия от 31 октября 2016 г.)

Так, в научно-практическом комментарии к статье 246 Уголовного кодекса Украины «Незаконная рубка леса» говорится, что «по ст. 246 следует квалифицировать посягательство на сырорастущие (живые) деревья и кустарники, которые находятся на корню (не разделены от корней), в т.ч. рубку сеянцев, саженцев, подлеска».
(Это же подтверждается и другими правовыми источниками, которые будут рассмотрены ниже.)

То есть, незаконная рубка относится к заготовке древесины только живых деревьев и кустарников без специальных разрешений.
Поскольку сухостойные и валежные деревья и кустарники не относятся к живым (деревьям и кустарникам), то нет необходимости получать данные разрешения.
А получать специальные разрешения необходимо для заготовки древесины живых деревьев и кустарников.
И соответственно заготовка (рубка) сухостойных и валежных деревьев и кустарников без специальных разрешений не относится к не законной рубке.Науково-практичний коментар до статті 246 Кримінального кодексу України. Незаконна порубка лісу

Незаконна порубка дерев і чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяло істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах -
карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого.

1. Об'єкт злочину - встановлений порядок охорони, раціонального використання і відтворення лісу як важливого елемента навколишнього природного середовища.
2. Предмет злочину - дерева і чагарники, які ростуть у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, у заповідниках або на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду.
За ст. 246 слід кваліфікувати посягання на сироростучі (живі) дерева і чагарники, які знаходяться на пні (не відділені від коріння), у т.ч. порубку сіянців, саджанців, підліска.



***
Также, в научно-практическом комментарии к статье 65 Кодекса Украины об административных правонарушениях «Незаконная рубка, повреждение и уничтожение лесных культур и молодняка» упоминается, что «под повреждением деревьев и кустарников понимается причинение вреда дереву или кустарнику, что приводит к прекращению его роста или если и не прекращает рост, но меняет первоначальное состояние деревьев и кустарников на худшее.

То есть, тоже идёт речь о незаконной рубке и повреждении живых деревьев и кустарников (прекратится рост может только у живых, а не мёртвых, деревьев и кустарников).

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Добрий вечір. Громадянам для особистих потреб на практиці дозволяється в лісі збирати окремі гілки, що лежать на землі. Брати на дрова тощо валежник-колоди, що лежать в лісі на землі, громадянам не дозволяється. Брати громадянам колоди дерев, недавно повалені працівниками лісозаготівельного підприємства, категорично забороняється.

Громадяни мають право в лісах державної та комунальної власності, а також за згодою власника в лісах приватної власності вільно перебувати, безоплатно без видачі спеціального дозволу збирати для власного споживання дикорослі трав'яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби тощо, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законодавчими актами України (стаття 66 лісового кодексу). Заготівля деревини віднесена нормою ст. 67 Лісового кодексу України до спеціального лісокористування, для якого потрібно одержати лісорубний квиток. Спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубний квиток або лісовий квиток, що видається безоплатно. Постановою Кабінету міністрів України "Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів" від 23 травня 2007 р. N 761 затверджено Порядок спеціального використання лісових ресурсів та Порядок видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]