кадастровий номер

03.09.2019
Розділ: Нотариат

Вітаю ) Купуємо будинок,що знаходится в спільної часткової власності ( згідно Витягу з Державного реєстру правочинів від 04.09.2006 р.) по 1/2 на кожного з подружжя. Земельна ділянка не поділена та не приватизована. Нотаріус каже, що для здійснення угоди кадастровий номер не потрібно, тому що спільна власність. Чі правомірна така угода та які наслідки можуть виникнути для нас, як майбутніх власників.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

забула вказати, що будинок також не має поділу ні по факту, ні згідно техпаспорту.

Пані Світлана.

Я, старий правник, не чув про такий виняток.

Якщо нотаріус каже, тоді нехай вкаже відповідну правову норму.

Якщо він посвідчить такий правочин, з порушенням вимог ЗКУ., суд може визнати такий правочин недійсним.

Раджу, змінити нотаріуса.
Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT

Вітаю, Светлана.

Нині на ринку нерухомості є багато пропозицій з продажу саме будинків або дач, не приватизованих, які продають за дуже низькими цінами, на що спокушаються безліч покупців. Люди не дивлячись на відсутність документів на земельну ділянку, на якій розташовано будинок, не беручи до уваги, що сам будинок не приватизований, купують такі будинки, що є дуже великою помилкою.

В першу чергу, усім потенційним покупцям варто звернути увагу саме на документи, щодо земельної ділянки, на якій знаходиться будинок. Тут мова йде про наявність кадастрового номеру. Багато "розумників" серед продавців і навіть деяких юристів заявляють, що не усі ділянки повинні його мати, так як, наприклад, згідно 7 розділу " Прикінцевих положень" Закону " Про Державний земельний кадастр" земельні ділянки, право власності/користування щодо яких виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номеру. Інші " розумники" посилаються на положення Цивільного Кодексу, згідно якого при переході права власності на будинок, до покупця переходить і право власності/користування земельною ділянкою, на якій він знаходиться. Насправді усе далеко не так просто.

Відповідно до ст.120 Земельного Кодексу розмір і кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить одночасно з переходом права власності на будинок, є істотними умовами договору, який передбачає набуття на них права власності.

Згідно ч.2 ст.132 ЗКУ угоди про перехід права власності на земельні ділянки укладаються в письмовій формі та нотаріально посвідчуються. При цьому наявність у земельної ділянки кадастрового номеру обов`язкова. Це, коротко, що стосується землі.

Крім того, важливим є також і сам будинок - продавець повинен мати тільки право приватної власності на будинок, тоді він зможе продати будинок і така угода буде чинною.

Нехтування цими умовами буде мати несприятливі для Вас наслідки - якщо продавець на момент продажу будинку не буде мати вказані документи - така угода буде не дійсною з моменту її укладення, при цьому Ви, сплативши кошти, не набуваєте насправді жодних прав на будинок та/або землю.

Для того, щоб убезпечити себе від помилок дотримуйтесь простого правила - будинок має належати власнику/власникам на праві приватної власності, земельна ділянка, на якій він знаходиться, повинна мати кадастровий номер. Ціна такого будинку буде звісно більшою. Також слід знати, що це далеко не єдина, але першочергова вимога. Варто також встановити чи не має прав на цей будинок ще хтось з родичів, чи відсутні обтяження щодо цього майна, чи не перепродується він по декілька разів, чи не прописані там діти тощо. Купівля будинку має багато нюансів, які слід знати, врахувати і перевірити, тож моя Вам порада, без належного юридичного супроводу, самостійно не вирішуйте такі питання.

Зв'язатися з юристом
Клеменко Катерина Вікторівна
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультации общего характера - бесплатно.

Я не знаю что это за нотариус Но на сегодняшний деть Нужно присваивать кадастровый номер.Это не приватизация а формирование участка.Кадастровый номер земельного участка , согласно действующему на сегодняшний день законодательству Украины, — это номер, являющийся уникальным и присваиваемый земельному участку при его формировании в кадастре, а также при осуществлении кадастрового учета. Согласно законам нашей страны, наличие у земельного участка такого уникального кадастрового номера обязательно. К примеру, статья 132 Земельного Кодекса Украины говорит о том, что соглашения об отчуждении земельных участков возможны только в случае наличия у каждого участка уникального кадастрового номера.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Добрый день. Какие-то документы есть у владельца земли ? Дома ?

Зв'язатися з юристом
Воропай Денис Иванович, місто Чернігів
Телефон:+380634949857
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860