Стаття 12. Вік, після досягнення якого настає адміністративна відповідальність, КУпАП

15.10.2016

вік з якого може наступити адмін відповідальність за ст127 ч.3 КуПАП, і хто розгялдає дане правопорушення

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Добрий день. Юрій.  Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли до момента здійснення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку (ст. 12 КУАП).

Установлення визначеного мінімального віку, по досягненні якого особа може бути притягнута до адміністративної відповідальності і притягнута до адміністративного стягнення, зв'язано з фізіологічним принципом поступового формування здатності людини усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними і розуміти суспільну небезпеку скоєних нею протиправних дій. Відносно проблеми адміністративної відповідальності вік має важливе значення для визначення кола осіб, на які поширюється дія Кодексу про адміністративні правопорушення, встановлення умов його застосування, порядку адміністративного переслідування і виду органів, що його здійснюють.

Згідно ст. 12 КУАП вік, по досягненню якого виникає можливість залучення до адміністративної відповідальності, визначений шістнадцятьма роками, хоча повне повноліття відповідно цивільному законодавству України настає в 18 років (ст. 11 ГК). Пояснюється це тим, що по досягненню 16-літнього віку неповнолітні, тобто особи, що не досягли 18-літнього віку, розглядаються законодавцем як суб'єкти визначених правопорушень, здатні розуміти значення своїх дій і керувати ними. У відповідності зі ст. 13 ГК неповнолітні віком від 15 до 18 років вправі самостійно складати дрібні угоди, розпоряджатися своєю заробітною платою або стипендією, мають новаторські або винахідницькі права на свої добутки, винаходи, раціоналізаторські пропозиції і промислові зразки, права на свої відкриття.

Згідно ч.3 ст. 13 і ч.1 ст. 447 ГК України неповнолітні віком від 15 до 18 років несуть відповідальність за шкоду, заподіяну ними іншим особам.

Вік, починаючи з якого можлива адміністративна відповідальность, повинен обчислюватися з моменту здійснення адміністративної провини. Правовикористовувач, тобто орган адміністративної юрисдикції, повинен упевнитися в тому, що особа, справа про адміністративну провину якої підлягає розгляду, дійсно досягло зазначеного в Законі віку саме у момент здійснення провини чи раніше. У противному випадку така особа адміністративній відповідальності не підлягає.

Зв'язатися з юристом
Марія Шутальова, місто Харків
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: особиста консультація від 100 грн (залежить від складності)
Позовні заяви, клопотання,тощо - за домовленістю, на картку.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860